Нов конгрес за избор на заместник-председател на мястото на Цветан Цветанов и почистване в структурите. Това очакват да се случи в партията депутатите от ГЕРБ, след като днес заместник-председателят и председател на предизборния щаб Цветан Цветанов подаде оставката си и тя бе приета от председателя на партията Бойко Борисов.

Според устава на ГЕРБ председателят и тримата заместник-председатели на ГЕРБ се избират от Националното събрание за 4 години едновременно с останалите членове на Изпълнителната комисия. Последният конгрес (Национално събрание) на ГЕРБ беше през ноември 2017 г. Изпълнителната комисия избира председател на предизборния щаб. Кой ще ръководи щаба е решение, което трябва да бъде взето бързо, тъй като през октомври предстоят местни избори. Разбира се, Борисов може да реши да остави комисията и в този й вид и да свика конгрес по-късно.

За нов заместник-председател се споменава името на вицепремиера Томислав Дончев, но според няколко депутати Борисов няма да го предпочете, а ще заложи на "млад човек". Който и да бъде председател на предизборния щаб, в ГЕРБ не вярват, че ще може да бъде толкова работоспособен като Цветанов.

Чистка в местните структури ще има съвсем скоро, за да може да остане време за подготовка за изборите, смятат депутати от ГЕРБ. Заявка за това даде и премиерът Бойко Борисов преди два дни, когато в Брюксел обяви е, че някои местни структури на партията ще бъдат разформировани, а в други ще "чистя всичко до корен". Назова конкретно структурите в Добрич и Плевен. В двата града ГЕРБ печели по-малко гласове на изборите от БСП и губи хиляди гласове, сравнено с предишни избори. Областният координатор в Добрич е Пламен Манушев, който е един от активните депутати на партията. Начело в Плевен е друг депутат - Владислав Николов.

Източниците на "Дневник" очакват да има чистка в структурите, които са били "на Цветан Цветанов". Като такива са сочени Благоевград и Велико Търново. Но не само в тях. Въпреки че премиерът Бойко Борисов разпореди да "няма номерца с преференциите", в деня, в който беше подписано предизборно споразумение със СДС, такива игри е имало. От изборните данни се вижда, че кандидатите за евродепутати на ГЕРБ Лиляна Павлова и Емил Радев имат подозрително голям брой преференции, концентрирани в няколко района. Павлова не успя да изпревари кандидата на СДС Александър Йорданов, който беше на 6-о място в листата, за малко. Тя събира 4.5% преференции от подадените за ГЕРБ гласове при необходими й 5%, за да пренареди листата. Голяма част от преференциите за Павлова идват от област Благоевград. Ако беше успяла, Йорданов нямаше да е евродепутат. За Йорданов също има концентрация на преференции в едни и същи секции. Това е нямало как да стане без знанието на Цветанов.

Георги А. Ангелов/Дневник