Бригите Бирлайн - председател на Конституционния съд, е предложена от президента Александер ван дер Белен за ръководител на австрийското правителство. Ако тя бъде одобрена от парламента, страната за пръв път ще има жена за канцлер.

Промяната се наложи, след като тази седмица за пръв път от края на Втората световна война насам парламентът във Виена отстрани канцлера и цялото правителство с вот на недоверие. Преди седмица канцлерът Себастиан Курц и Ван дер Белен се споразумяха за предсрочни избори в началото на септември.

Днес президентът заяви, че в правителството, което ще ръководи страната до есента, министрите би трябвало да са експерти от администрацията.

Виенчанката Бирлайн бе главен прокурор от 1990 до 2002 г., от 2003 г. е член на Конституционния съд, а от 2018 г. е и негов председател. Идеята за конституционен съдия - но бивш, а не действащ - да стане канцлер, е на опозиционната социалдемократическа партия.

Кабинетът ще трябва да осигури нормална работа на администрацията и провеждане на избори, но едва ли ще предприеме някакви действия с дългосрочни последици. В политически план е вероятно първите месеци да са спокойни, тъй като започва лятото, което обикновено е спокоен сезон.

Политическата аритметика показва, че не е изключено след септемврийските извънредни избори в Австрия да дойде на власт коалиция между социалдемократите, зелените и либералната партия "Неос". Това би променило курса към защита на социалната държава и смекчаване на политиката по въпросите на миграцията.

Но в следващите седмици може да се променят настроенията на избирателите, а и в Австрия сглобяването на коалиция обикновено е продължителен процес, който може да отнеме месеци.

Дневник