Китай има население над 1.5 милиарда души и правителството подкрепя план за превръщането на страната в световна футболна сила до 2050 г. Въпреки това се оказа, че националният отбор на Китай по футбол се нуждае от външни подкрепления.

Футболистът на "Пекин Гуан" Нико Йенарис се превърна в първия натурализиран играч, който ще бъде част от китайския национален тим. Халфът е роден в Англия, но заради китайските корени на майка си получи паспорт.

Легендарният треньор Марчело Липи включи Йенарис в състава за контролите срещу Филипините и Таджикистан. В Китай Йенарис е известен като Ли Ке, но е родом от лондонското предградие Лейтънстоун.

"За мен е чест да играя за националния отбор. Това е важно събитие в моята кариера. От началото на годината съм в Китай и тук ми харесва много, а сега ще имам шанс да играя за тази страна", коментира Йенарис.

В своята кариера той беше част от академията на "Арсенал" и дори изигра един мач за първия тим на "артилеристите". По-късно 26-годишният халф премина през нискоразрядните "Нотс каунти", "Брентфорд" и "Уикъмб".

Дневник