"Витоша" (Бистрица) ще играе в Първа лига за трета поредна година, след като спечели плейофа за оставане в елита на българския футбол. Съставът надигра завършилия на второ място във Втора лига "Монтана" с 3:0.

Двубоят се игра на стадион "Славия" в София. Важният първи гол вкара Григор Долапчиев в началото на второто полувреме, който се разписа с ефектен удар със странична ножица. В края на двубоя резервата Емил Гъргоров се разписа два пъти, за да оформи крайния резултат. 38-годишният нападател беше точен в последната минута на редовното и третата на добавеното време.

За втори пореден сезон "Витоша" трябваше да минава през плейоф за оставане. За разлика от предходния сезон обаче сега тимът от Бистрица спечели в редовното време, а преди година срещу "Локомотив" (София) спечели след дузпи.

"Витоша" игра по-добре през първото полувреме, когато контролираше срещата. Футболистите на Росен Кирилов притиснаха съперника си, но не успяха да поразят вратата на Ивайло Василев. Най-добрите положения пропуснаха Григор Долапчиев и Ивайло Лазаров.

Монтана" действаше прибрано и разчиташе на контраатаки, но това не водеше до опасности пред вратата на "Витоша".

След паузата съставът от Бистрица продължи да играе малко по-добре и в 52-ата минута стигна до гол. Стефан Христов се освободи отдясно и центрира полувисоко към Долапчиев. Топката беше трудна за централния нападател, но той я отигра ефектно със странична ножица, пращайки я в мрежата на "Монтана" - 1:0.

Попадението доведе до интересни минути, след като "Монтана" се хвърли в атаки. Тимът на Атанас Атанасов имаше няколко положения, но вратарят на "Витоша" Християн Василев се справи на ниво.

"Витоша" дори имаше по-чистите положения за гол, като в края на срещата Емил Гъргоров удари греда. Три минути преди края на редовното време ветеранът пропусна още един добър шанс, когато не успя да преодолее Ивайло Василев, останал сам срещу него.

При третата възможност Гъргоров се възползва и се реваншира. Нападателят наказа груба грешка на вратаря Василев, който не прецени една топка и тя го прехвърли, а на празна врата Гъргоров вкара.

Това пречупи окончателно съпротивата на "Монтана", но в добавеното време "Витоша" се разписа още веднъж. Стефан Христов се представи добре при разредената защита на втородивизионния тим и намери Гъргоров, който без проблем вкара с десния крак.

Ден по-рано се игра и другия бараж между отбори от Първа и Втора лига. "Арда" победи "Септември" (София) и си осигури историческо първо участие в елита. Директно влизане в елита си гарантира "Царско село", който завърши на първата позиция във Втора лига.

Дневник