Румен Порожанов, който подаде оставка, заради скандала с къщите за гости и проверките на прокуратурата, трябваше да си тръгне отдавна, но сега няма кой да го накаже. Това заяви бившият земеделски министър Мехмед Дикме в ефира на Би Ти Ви.

Той коментира обянета за нищожна от съда методика за определяне на санкциите след плащане по проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 г., заради което санкциите за нарушителите ще бъдат поети от данъкоплатците. "Чрез това решение съдът само я отменя, а не задължава да се връщат пари. Ако на някой са удържани пари, той може да поиска чрез съда да му бъдат върнати, но за собствена сметка", зави Дикме. В част от посочения период, в който е приета методиката, Румен Порожанов е бил изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" (от март 2011 до август 2013 г., а после от ноември 2014 г. до февруари 2017 г.).

"Човекът, който е приложил тази методика, е бил или изключително некомпетентен, или си е повярвал, че може да изземва функциите на редица институции. Правилата не се определят от изпълнителния директор, а от министъра, след като е съгласувано с браншовите организации. Всички проекти трябва да се проверяват по един и същи начин, но виждаме, че това не е направено", отбеляза Мехмед Дикме.

На 29 май съдът окончателно обяви за нищожна методиката. На практика с решението си ВАС казва, че санкции за милиони за нарушенията с къщите за гости, както и много други нарушения по програмата, трябва да бъдат покрити от данъкоплатците. Методиката е утвърдена от Изпълнителния директор на ДФ "Земеделие", който според ВАС не е имал делегирани права да приеме подобен акт. От решението се разбира, че всички установени нарушители по програмата ще имат срок от една година да си поискат парите от държавата. Това ще могат да направят и тези, чиито глоби са потвърдени окончателно от съда.

Дневник