Антонио Конте се завърна в италианския футбол, след като подписа договор с "Интер". Треньорът дълго време беше свързван с "нерадзурите", но клубът запази пълно мълчание, докато уреди напускането на досегашния наставник Лучано Спалети.

"Това е нова глава в моя живот и съм наистина развълнуван от това, което ми предстои. Ще опитам да се отплатя на президента за неговото доверие чрез работата си. Избрах "Интер" заради клуба, проекта и амбициите на хората в него. Историята на "Интер" също беше важен фактор", каза Конте, цитиран от сайта на клуба.

Новината за назначаването му беше съобщена в 6 часа сутринта италианско време. Това беше съобразено с Китай, откъдето са собствениците на клуба.

Подробности по договора на Конте не бяха съобщени, но според Sky Italia той е за срок от три години. В първата година от контракта треньорът ще получава 10 милиона евро, като има и вписан бонус от 2 млн. евро при добро представяне. Във втората и третата година от договора заплатата му ще бъде 12 млн. евро.

"Интер" няма трофей вече осем години, като през 2011 г. спечели Купата на Италия. Последният успешен период на "Интер" беше до 2010 г., когато Жозе Моуриньо изведе състава до требъл, включително Шампионската лига и последната 18-а титла в Серия А.

Италианецът е 11-ият различен треньор на "Интер" за последните девет години, откакто Моуриньо напусна. В този период клубът два пъти смени собствениците си.

Конте е сред най-успешните италиански треньори в последното десетилетие. Той изведе "Ювентус" до три поредни титли в Серия А (2012-2014) и постави основите на отбора, който спечели Скудетото осем поредни пъти. Между 2014 и 2016 г. специалистът беше начело на националния отбор на Италия.

Последната работа на Конте беше в "Челси" между юли 2016 и юли 2018 г., когато беше освободен. Италианецът изведе сините до титла още в първия си сезон, но след това тимът остана едва пети. Наскоро той спечели дело срещу "Челси" за изплащане на пълната заплата от последната година от договора му.

"Интер" завърши четвърти в Серия А и ще играе отново в Шампионската лига. През миналия сезон тимът отпадна в груповата фаза и отиде да играе в Лига Европа, но там беше отстранен в осминафиналите.

Дневник