Щъркелче и голям воден бик са спасени от експерти от РИОСВ - Шумен, след като граждани подали сигнали за пострадалите птици, съобщиха от пресцентъра на екоинспекцията.

Жител на с. Нова Бяла река, община Върбица е сигнализирал за бедстващ щъркел. На мястото на гнездото в селото са изпратени експертите от направление „Биологично разнообразие“, които са установили, че малко щъркелче е паднало от гнездото си.  Щъркелчето е транспортирано за доотглеждане до Спасителния център за диви животни „Зелени балкани“ в Стара Загора. Птицата е била все още с пухкаво оперение на  приблизителна възраст около 3-4 седмици. Според експертите крехката възраст на щъркела е причина той да не може да оцелява в естествената си среда и затова е откарано в Спасителния център.

Втората спасена птица е намерена в района на бетоновия възел в град Каспичан. Тя е от вида голям воден бик. На място експертите са установили счупване на дясното крило. Птицата също е изпратена в спасителния център в Стара Загора за лечение и отглеждане, а сигналът към шуменската екоинспекция е подаден от еколога на Община Каспичан.

ШУМ.БГ