Пет от участниците в специалност „Пиано“ на Международния конкурс „Панчо Владигеров“ са допуснати до финалния трети тур.

Това са: Мария-Десислава Стойчева, Симеон Гошев, Николай Желязков, Симеон Златков от България и Мингке Зу от Китай.

В трети журито ще оценява изпълненията на пианистите в два етапа. В първия участниците ще свирят със струнен камерен оркестър, като трябва да изпълнят по избор един от следните концерти на Моцарт: Концерт за пиано и оркестър №11 KV413,  Концерт за пиано и оркестър №12 KV 414, Концерт за пиано и оркестър №13KV 415.

Във втори етап пианистите ще участват в един инструментален концерт със симфоничен оркестър. Участниците могат да се представят с един от следните концерти: на Бетовен – Концерти за пиано и оркестър №3 c moll и №5 в EsDur, на Шопен – Концерти за пиано и оркестър №1, e moll и №2, F moll, на Чайковски – Концерт за пиано и оркестър №1, b mall, на Рахманинов – Концерт за пиано и оркестър №2 C Dur, П. Владигеров – Концерт за пиано и оркестър №3 оп. 31.

Участниците, които желаят да се състезават за наградата „Най-добро изпълнение на произведение от П. Владигеров“, задължително трябва да изпълнят посочения в трети тур клавирен концерт.

Третият тур за пианистите започва на 1 юни. От 10,00 до 13,00 часа те ще имат възможност да направят репетиция с камерен оркестър, а от 19,00 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ започва същинската надпревара в първия етап. Третият тур приключва на 4 юни.

ШУМ.БГ