Два отбора, които показаха несломим дух, се изправят в последното изпитание в Шампионската лига. "Тотнъм" и "Ливърпул" се срещат в Мадрид в съревнование за купата в най-силния европейски клубен турнир.

Двубоят е тази вечер от 22.00 часа и ще се излъчва по "Би Ти Ви екшън" и "Макс спорт 3".

"Шпорите" се надяват да спечелят първата си европейска купа. Срещу себе си те имат съперник с далеч по-голям опит в мачове с подобен заряд. Мърсисайдци са петкратен шампион на Европа, като са печелили общо 11 европейски купи (заедно с Лига Европа и Суперкупата на УЕФА).

Това ще е вторият изцяло английски финал в евротурнирите този сезон. В сряда "Челси" победи с 4:1 "Арсенал" и спечели Лига Европа.

Вълнение в Мадрид

"Тотнъм" и "Ливърпул" осигуриха незабравими вечери за почитателите на футбола с паметните си обрати в полуфиналите. Червените разгромиха с 4:0 "Барселона", след като бяха паднали с 0:3 на "Камп ноу".

"Тотнъм" също показа забележителна воля срещу "Аякс". В Амстердам "шпорите" се надигнаха и направиха обрат от 0:2 до 3:2, като победният гол в 95-ата минута ги изпрати на първия им европейски финал.

Червените идват в Мадрид с мечтата да спечелят шестата си европейска купа. Те бяха на финал и преди година, когато загубиха с 1:3 от "Реал" (Мадрид) в Киев.

Ключова тема е ниският процент успеваемост на мениджъра на "Ливърпул" Юрген Клоп на финали. Германецът е бил на седем финала с "Борусия" (Дортмунд) и с мърсисайдци, като е спечелил единствено първия - Купата на Германия след успех срещу "Байерн".

Той обаче каза, че никога до момента не е имал толкова силен отбор. "Не обичам да обвинявам предишните си отбори. Обичам ги всичките. Те дадоха всичко от себе си, но никога не съм бил част от финал с по-добър отбор от този", заяви Клоп.


Този сезон във Висшата лига "Ливърпул" спечели с по 2:1 и двата си мача срещу "Тотнъм".

Треньорите

Клоп се намира в серия от шест поредни загуби на финал. Той обаче обяви, че тимът му е коренно различен от този загубил преди година от "Реал". "Не съм научил нищо от предишните финали. Обстоятелствата са различни, съперниците са различни, винаги е различно. Ако аз съм причината за загубените шест поредни финала, това би бил повод за тревога".

"Ако мислех, че "Тотнъм" има предимство, щях да съм луд. Почетино също би бил луд, ако мисли, че ние имаме предимство. Хората може би ще кажат, че ние сме фаворити, защото събрахме повече точки във Висшата лига, но и двата мача с "Тотнъм" през тази година завършиха 2:1", каза германецът.


Той похвали колегата си Почетино и открои силния отбор, който аржентинецът има на разположение.

Основният въпрос пред "Тотнъм" е дали ще може да играе Хари Кейн. Нападателят не е играл от 9 април, когато получи контузия в глезена. Според Почетино всеки играч при "шпорите" е важен, но по-важен е отборът.

"Ще можем да покажем, че футболът е една голяма ценност. Ще демонстрираме, че всеки един от тези 25 човека е важен, независимо дали ще бъде в стартовия състав", каза аржентинецът.

Почетино обяви, че финалът се различава в нивото на концентрация на съперниците. "В началото на сезона това изглеждаше като мечта, но ето, че 10 месеца по-късно ние сме тук. Нуждаем се от онзи адреналин. Във финала на финалите сме", завърши Почетино.

Дневник