Лошото време провали плановете на компанията "Еърбъс" да демонстрира за хиляди служители и любопитни прелитането на група от най-популярните ѝ самолети. Демонстрацията в Тулуза трябваше да отбележи 50-та годишнина от основанането на компанията, но ниски облаци принудиха организаторите да направят демонстрацията над облачната покривка и да разпространят след това видео запис.

Най-зрелищната машина в него е товарният гигант Beluga XL, а компания му правят A380, A350, A330, A320, A220 и ескорт от ескадрилата Patrouille de France.

На 28 май 1969 г. Мишел Шамон и Карл Шилер, министри на транспорта на Франция и на икономиката на Западна Германия, подписват споразумение за създаването на съвместна авиостроителна компания, в която всяка от страните ще контролира дял от 50%.

Тогава е обявено и началото по работата над Airbus A300B - първият в света пътнически самолет от този тип с два двигателя. Той прави първия си полет през 1972 г. и има места за 226 пътници. Основната цел е Европа да влезе в конкуренция с американските гиганти Boeing, Lockheed и McDonnell Douglas. Днес европейският консорциум е единият от двата водещи производители на самолети и хеликоптери в света.

Дневник