Точно в 12,00 часа Шумен замръзна неподвижен под сиренния вой в знак на почит и признателност към делото на революционера и борец за свобода Христо Ботев.

По повод 143-та годишнина от гибелта на великия българин днес на пл. "Кристал" се проведе военен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци.

"Дали тези 2 минути ще ни стигнат, за да станем по-добри, за да изгоним от душите си онова малодушие, което ни е обхванало. Защото Ботев и героите, паднали за свободата на Родината ни настоятелно го искат.

Вярвам, че злочеста съдба България няма. България има много хора със силен дух и с вяра. Такава вяра, каквато е имал Ботев. И тази вяра ще ни стигне, за да изведем България на правилния път. Днес само в душите ни трябва да звучи "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!", каза в словото си историкът Мишо Йорданов.

Във възпоменателната церемония участваха областният управител Стефан Желев, кметът Любомир Христов, заместник-кметове, представители на общинската и областната администрация, общински съветници, политически, просветни, обществени организации и граждани.

ШУМ.БГ