В Русия изрязаха сексуалните гей сцени от биографичния филм за Елтън Джон "Rocketman", предаде АФП, цитирани от БГНЕС.

Местният дистрибутор заяви, че е направил редакциите по правни причини. Русия има сериозно отношение към правата на ЛГБТ общността и противоречив закон забранява насърчаването на непълнолетните към "нетрадиционни сексуални отношения", въпреки че не е ясно защо това се отнася за филма за лица над 18 години.

"Всички сцени с целувки, секс и орален секс между мъже бяха изрязани", пише известният филмов критик Антон Долин на своята Фейсбук страница.

Долин каза, че е "много очевидно", че са направени съкращения. Филмът, който ще излезе в Русия следващата седмица, разказва за борбата на британската поп икона с неговата сексуалност, наркотиците и алкохола. Друг журналист, присъствал на прожекцията, Миша Козирев, пише, че сцените с наркотици също са изрязани от филма. "Да, филмът е изменен, за да се съобрази със законите на

Руската федерация", заяви дистрибуторската компания пред информационната агенция ТАСС, без да предостави подробности.

Руският министър на културата Владимир Медински заяви пред държавната агенция РИА Новости, че неговото министерство няма нищо общо с редакциите и че "всичко се решава от дистрибутора".

 "Ние не изрязваме нищо, дори не разбирам за какво става дума", каза той. Критикът Долин каза също, че текстът, с който завършва филма също е променен. В оригинала зрителите научават, че Елтън Джон най-накрая е намерил любовта и отглежда двете си деца със своя партньор от същия пол. В руската версия се казва, че той основава НПО за борба със СПИН, според Долин.

Елтън Джон става известен в Русия за първи път по времето на съветската епоха през 1979 година. Но той винаги е бил отявлен критик на руските антигей закони. Премиерата на "Rocketman" се състоя на 16 май на филмовия фестивал в Кан, където получи овации.

Actualno.com