Колоездачът на "Мовистар" Ричард Карапас триумфира в 102-ата Обиколка на Италия, след като задържа розовата фланелка и в последния етап. Еквадорецът стартира с аванс от 1.54 минути пред Винченцо Нибали в бягането по часовник във Верона (17 км) и загуби само 49 секунди по трасето.

Карапас е едва вторият южноамериканец след съотборника си Найро Кинтана (Колумбия), който печели Джирото. До момента Еквадор нямаше победа в голямо колоездачно състезание, но 26-годишният състезател я постигна. Еквадор е 15-ата нация, която има шампион в Джирото

С две етапни победи и много стабилно представяне в планинските етапи, Карапас доказа, че е най-стабилният колоездач в надпреварата. Той облече розовата фланелка на 25 май след победа в 14-ия етап до Курмайор. В следващите осем дни еквадорецът не допусна грешка и не загуби никакво време срещу големите си съперници.

"Това е най-големият момент в моята спортна кариера и още ми е трудно да обясня какво чувствам. Последният етап беше много тежък, защото емоциите бяха много", каза Карапас след последния етап.

Той стартира Джирото в ролята на помощник за съотборника си Микел Ланда. След по-стабилно представяне в първата и втората седмица обаче Карапас пое лидерската роля.

В крайното класиране Карапас завърши с 1.05 минути пред двукратния шампион Винченцо Нибали (2013 и 2016 г.). Акулата от Месина, който е на 34 години, завърши за 11-и път на подиума в голяма обиколка, като повече такива постижения от него в историята имат само четирима колоездачи. Подиумите на Нибали в Джирото са шест.

"Не съжалявам за нищо в това Джиро. В голяма обиколка никога не е лесно, но имайки предвид, че преди 6 месеца бях с фрактура на прешлен и сериозна контузия в гърба, това е добър резултат", каза италианецът.

Трети се нареди Примож Роглич, който измести Микел Ланда от подиума с едва осем секунди. Колоездачът на "Йъмбо Висма" беше сочен за големият фаворит в Джирото, но имаше спад във формата в края на състезанието. Роглич записва най-добрия си резултат в триседмични надпревари, подобрявайки четвъртото място в Тур дьо Франс през 2018 г.

Последният 21-и етап беше спечелен от американеца Чад Хага ("Сънуеб"). Той измина трасето за 22.07 минути със средна скорост над 46 км/ч и изпревари само с 4 секунди Виктор Камепенертс и с шест Томас Де Хенд, и двамата от "Лото Судал".

Дневник