СДС най-вероятно ще се яви заедно с ГЕРБ на повечето места на местните избори през есента. Това заяви лидерът на партията Румен Христов днес, след като обяви, че на "трудните" европейки избори съюзът е бил успешен. СДС има един евродепутат - Александър Йорданов, който бе шести в евролистата на ГЕРБ.

Макар да каза, че все още няма решение и разговорите са бегли, Румен Христов заяви, цитиран от "Фокус": "Очевидно е, че когато един съюз работи добре, той би могъл да се развива. Най-вероятно да се развива. Ние имаме едно решение, което дава свобода на нашите местни структури да решават по какъв начин ще се явят наесен за местните избори, като забраната е към БСП и ДПС. На повечето места най-вероятно ще бъдем заедно с ГЕРБ. Това го искат нашите структури и структурите на ГЕРБ. Местната власт е изключително важна."

В отговор на въпрос на журналисти за Румен Христов каза, че ако СДС е бил в коалиция с "Демократична България", са щели да имат двама или повече евродепутати, но били водени преговори и условията били унизителни за СДС. По думите му в политиката трябва да се постъпва рационално.

Според Владимир Кисьов СДС е успял да активизира не само твърдото си ядро, но и голяма периферия, която е била обезверена.

От СДС обявиха, че ще работят за членство на България в еврозоната и Шенген. 

Дневник