На този етап в Пловдив няма да бъде обявявано бедствено положение заради пороите отпреди два дни, но всички са готови да реагират при следващи валежи. Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на брифинг в града, цитиран от Би Ти Ви.

В града е предотвратено наводняване на много електрически табла на Национална компания "Железопътна инфраструктура", в момента всички са готови да реагират при следващи валежи, съобщи министърът. Той е в града, за да инспектира работата по отводняване след пороите, които заляха Пловдив и причиниха големи наводнения. По думите му критичните точки са били 12 на брой.

"Щетите ще бъдат установени. Областните управители и кметовете ще го направят, материалните щети засега са нормални за такъв тип бедствия", добави министърът. Той увери, че шахтите се почистват постоянно.
"Но дори и да е така, при такова количество валежи е възможно да са паднали клони и сега ще бъдат премахнати, за да се отвежда водата", обясни вътрешният министър.

Вчера вечерта в Пловдив са постъпили над 170 сигнала за наводнени мазета, приземни етажи, пътни участъци и закъсали автомобили. Произшествията се отработват от 14 екипа, 2 екипа с шестима служители и 6 мотопомпи са пренасочени към Кърджали. Ситуацията беше усложнена и във Велико Търново и Пазарджик.

Регистрационни номера изплуваха след стихията

Полицията съобщава, че 20 регистрационни номера на автомобили са изплували от наводнението. "Те са прибрани в ,,Пътна полиция" на ул.,,Напредък" 2 срещу Руския пазар", съобщава БНР като цитира информация от "Пътна полиция".

Създадена е организация хората, които са загубили номерата си, да ги получават срещу представяне на регистрационен талон на колата. При необходимост на място ще им се съдейства за монтиране, като за това не се заплаща. За улеснение на хората, информацията ще се обновява непрекъснато като се публикуват снимки, включително и в социалните мрежи.

Няма прелели язовири и реки

"За момента няма информация за прелели язовири и реки. Тази сутрин е активиран щабът за наблюдение." Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по-рано през деня, цитиран от агенция "Фокус". "Два пъти дневно ще даваме информация – по обяд и след 16.00 часа. Ще има непрекъснато наблюдение", добави Димов. По думите му към момента служителите от басейновите дирекции са на критичните точки, за да наблюдават ситуацията.

"Това, което знаем, е, че в Южна България, около Пловдив, е най-сериозно положението. Ние следим постоянно прогнозите и сме в контакт с Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), добави министърът. Той акцентира, че още през март са предприети превантивни мерки във връзка с дъждовния сезон.

"При всички положения мога да кажа, че има места, където не са изпълнени предписанията", отбеляза той. "От март сме започнали да се готвим за този период със съответните изисквания от институциите, които отговарят за проводимостта на реките. За язовирите през цялото време сме предвиждали необходимите обеми, така че да гарантираме необходимите нива за питейни нужди и промишлени цели", поясни той.

"Все пак никой не може да привиди колко ще бъдат валежите. Съобразявали сме се с прогнозите, които има. Към момента нямаме информация за нещо, което да е проблемно в страната", добави министър Димов. По повод опасенията, че река Янтра във Велико Търново може да прелее, той коментира, че в града няма пострадали хора или къщи, които да са наводнени.

Дневник