Ако сте от почитателите на кафе, които се чудят как да ограничат страстта си и да намалят дневната консумация, ново изследване показва, че може да пиете толкова, колкото ви е на сърце.

Онези, които достигат до 25 чаши кафе на ден, могат да са спокойни, че това не е вредно за здравето им, твърдят учени. Някои предходни изследвания показваха, че кофеинът стеснява артериите, което създава напрежение в сърцето и повишава риска от сърдечен удар. Заради това почитателите на кафето бяха предупреждавани да намалят консумацията.

Ново изследване сред над 8000 души във Великобритания показва, че пиенето на 5 и дори до 25 чаши кафе на ден не пречи на артериите повече, отколкото пиенето на по-малко от една чаша на ден.

Изследването, което е частично финансирано от Британската кардиологична фондация, е било представено по време на конференция в Манчестър.

За целите на изследването експертите от лондонския университет "Куин Мери" разделили 8412 души на три групи.

Първата била с онези, които пиели по-малко от една чаша кафе на ден. Втората - които пиели между две и три кафета на ден, а третата - с такива, които пият повече от три на ден.

Някои хора от последната група пиели до 25 кафета на ден, но средното количество за участниците в групата било по пет чаши кафе на ден.

Изследователите открили, че онези, които пиели до 25 кафета на ден, не били по-предразположени към свиване на артериите, отколкото онези, които пиели по-малко от една чаша кафе на ден.

Всички участници са били прегледани с ядрено-магнитен резонанс и с инфрачервен тест на пулсовите вълни и резултатите се оказали валидни дори когато се вземат предвид и други фактори като възраст, тегло или тютюнопушене.

Д-р Кенет Фънг от университета "Куин Мери" казва: "Въпреки огромната популярност на кафето в цял свят различни сведения могат да откажат хората да му се наслаждават. Макар да не можем да докажем причинно-следствената връзка в това изследване, нашето проучване показва, че кафето не е лошо за артериите, както предишни изследвания твърдят."

Проф. Метин Авкиран, асоцииран медицински директор в Британската кардиологична фондация, коментира, че изследването изключва един от потенциално вредните ефекти на кафето върху нашите артерии.

Дневник