Новак Джокович се класира безпроблемно за четвъртфиналите на "Ролан Гарос" след трисетова победа над Ян-Ленард Щруф 6:3, 6:2, 6:2. Световният №1 се нуждаеше от малко повече от 90 минути, за да се справи със съпротивата на 45-ия в ранглистата.

Сърбинът попада сред осемте най-добри в Париж за 10-и пореден път. В историята на "Ролан Гарос" няма друг тенисист с подобно постижение. Четвъртфиналът е 44-и в кариерата на Джокович в турнири от Големия шлем. С повече е единствено Роджър Федерер, който има 54.

От началото на турнира Джокович няма загубен сет и продължава да играе много уверено. В следващия кръг той ще срещне победителя от сблъсъка между Фабио Фонини и Александър Зверев.

В срещата си с Щруф Джокович реализира шест аса, но допусна и три двойни грешки. По време на целия двубой сърбинът даде само една точка за пробив на своя съперник, но без никакви проблеми я защити.

Световният №1 завърши с 31 уинъра и 12 непредизвикани грешки.

"Атмосферните условия се промениха от взера, след като сега имаше дъжд и времето беше по-хладно. Мисля, че тези условия са малко по-добри за мен, отколкото тези вчера. Не знам какво ще бъде състоянието на корта в следващите дни, защото сега той е много тежък", каза Джокович след срещата.

Към четвъртфиналите продължи и Кей Нишикори, който пречупи в петсетов мач представителя на домакините Беноа Пер 6:2, 6:7 (8), 6:2, 6:7 (8), 7:5 след 3.58 часа игра. Срещата започна в неделя, но беше прекъсната заради късния час, като се доигра в понеделник.

Японецът имаше аванс от 2:1, но последните два сета бяха много драматични с множество обрати. Зрителите видяха общо 15 пробива в срещата – 5 за Пер и 10 за Нишикори. Французинът допусна 15 двойни грешки, като направи голям срив, въпреки че водеше с 4:1 в решителния сет, а след това дори сервираше за мача.

Нишикори изигра втори пореден петсетов мач в Париж, след като мина през пълния формат и срещу Ласло Джере. В кариерата си японецът има баланс от 23-6 в петсетови двубои. Общо в решителни сетове Нишикори има баланс 132-45.

Нишикори ще срещне 11-кратният шампион Рафаел Надал в четвъртфиналите. Японецът има само две победи в 12 мача с испанеца, като на клей кортове предимството на Надал е 4:0.

В друг интересен мач, който ще бъде във вторник, един срещу друг излизат Роджър Федерер и Стан Вавринка.

Дневник