Язовирите, които се наблюдават в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), имат свободни обеми за поемане на по-високи води. Към момента не се налага контролираното им изпускане, тъй като няма язовири със запълване над 90% от обема им, съобщиха от ведомството.

Министерството управлява 52 комплексни и значими язовира и ежедневно следи състоянието им. Процентът на запълване на обемите им към днешна дата е 66,6 процента.

За сравнение този процент за същия период през миналата годината е бил 78,6 на сто. Процентът на запълване на язовирите с питейно-битово предназначение е 76,4 на сто, което е добре предвид предстоящия летен сезон, уточняват от Министерството.

Процентът на запълване на язовирите с основно предназначение напояване е 50,6 процента от общия им обем, а съответно на енергийните язовири - 76,2 на сто от общия им обем, като са поставени определени за поддържане обеми за поемане на очакван приток, посредством работа на ВЕЦ и/или облекчителни съоръжения.

За язовирите от каскада "Арда" са поставени определени обеми в месечен график (80 процента запълване), с цел поемане на очакван приток и защита от вредното влияние на водите.

По данни от Басейновата дирекция е регистрирано повишено ниво на р. Янтра при Велико Търново, като критичен е участъкът около историческата църква "Св. 40 мъченици" в града, както и при моста между село Първомайци и Горна Оряховица. Няма излизане на води извън речното корито.

По данни на НИМХ се очаква повишаване на нивата на реките Марица и Тунджа, като река Тунджа вече е достигнала жълт код на предупреждение.

В МОСВ няма постъпила друга информация за разливи и данни за критични нива и възникнали аварийни ситуации, както и за засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

Днес.бг