Водачът на листата на ГЕРБ в изборите за евродепутати Мария Габриел няма да отиде в Европейския парламент, като предпочита да остане на поста еврокомисар, съобщи тя по Би Ти Ви. Решението й е било съгласувано с премиера Бойко Борисов и той бил приел идеята й.

Габриел уточни, че ще е еврокомисар до избора на новите еврокомисари, което ще стане до 5-6 месеца. В отговор на въпрос тя допълни, че поема риска след това да не бъда избрана.

Решението на Габриел проправя път към европарламента на седмия в листата - Лиляна Павлова. Габриел е вторият избран водач на листа, които решава да не отиде в Брюксел. Преди нея това направи Мустафа Карадайъ от ДПС. При ДПС евродепутат не пожела да стане и вторият в листата - Делян Пеевски.

"Не мога да си позволя да оставя България без еврокомисар, защото това е силен лост за влияние", каза Габриел. Тя отбеляза, че за няколко години е успяла да превърне темата цифровата икономика и общество, за които отговаря, от незначима в една от най-важните в Европейската комисия.

Също по Би Ти Ви говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев обяви, че Мария Габриел трябва да заяви отказа си пред Европейския парламент, защото решението на ЦИК за това кои са българските евродепутати е вече публикувано.

Коментирайки казуса с Карадайъ и Пеевски, за които също има твърдения, че не могат да се откажат в България, а трябва да го направят в Брюксел, Андреев каза, че няма законов текст, който да не им позволява да се оттеглят.

Дневник