Италианският премиер Джузепе Конте заплаши партиите в управляващата коалиция, че може и да не остане на поста, ако те не покажат недвусмислена "лоялност" и не спрат да отправят нападки помежду си. Италиански и европейски медии разтълкуваха решението му като ултиматум срещу лидерите на популистките "Лига" и "Пет звезди", вицепремиерите Матео Салвини и Луиджи ди Майо, за да решат дали искат да продължат да управляват.

В изявление, излъчвано на живо от някои италиански медии, той каза, че бъдещето на италианското правителство не зависи само от него и че заради поведението на Салвини и Ди Майо, не се знае колко може да издържи правителството.

В отговор на журналистически въпрос Конте припомни, че не е част от нито една от партиите и винаги е бил независим. Той бе избран в последния момент, след като "Лига" и "Пет звезди" дълго не успяваха да намерят човек, желаещ да е премиер в правителството на Ди Майо и Салвини. Последният каза минути след заявлението на Конте, че намерението на коалиционните партньори е да продължат да управляват.

Напрежението между двете партии се разрасна, след като "Лига" на Салвини спечели евроизборите със значителна преднина пред "Пет звезди".

Безпрецедентна глоба

На фона на пререканията между партиите над Италия тегне опасността Европейската комисия да започне в сряда наказателна процедура заради недопустимите според европейските изисквания нива на публичен дълг и особено заради намерението на правителството да не намали нивата му и да увеличи структурния дефицит. Преди дни финансовият министър Джовани Триа отхвърли каквито и да било корекции в бюджета.

Италианският дълг е 132.2% от брутния вътрешен продукт за миналата година (с 0.8 пункта повече от предходната), а за тази се очаква да достигне 133.7%. Италианският структурен дефицит също нараства всяка година в разрез с изискванията на еврокомисията. Той трябваше да бъде намаляван с 0.6% от БВП на година, а вместо това се увеличава всяка година от 2015-а насам - тази ще достигне 2.4 на сто, а догодина - 3.6 на сто. Миналата година Еврокомисията не започна процедура срещу Рим и постави условие дългът да не се увеличава тази година, а дефицитът да остане на нивото от 2018-а.

Конте поиска от двамата вицепремиери да няма никаква политическа намеса в диалога му с Европейската комисия. Той предупреди в речта си, че е важно европейските санкции заради италианския бюджетен дефицит да бъдат избегнати. Докато Италия или някой друг не може да промени това, правилата на ЕС остават в сила, каза той. Същевременно в момент на труден бизнес и инвестиционен климат всякаква наказателна процедура би била лоша за Италия, добави той. Премиерът призова кабинета да работи за връщане на доверието на финансовите пазари.

Глобата от 0.2% от италианския БВП, която би могла да бъде наложена при такава процедура, би била в размер 3.5 млрд. евро. Досега никоя страна не е била наказвана по този начин.

Дневник