Една загуба на Антъни Джошуа може да промени всичко, да измени пейзажа в свръхтежката категория на бокса." Това каза промотърът на британския боксьор Еди Хърн дни преди двубоя на клиента си с Анди Руис в Ню Йорк. В събота Джошуа загуби сензационно от боксьора с мексикански произход с нокаут в седмия рунд и пейзажът в категорията вече се промени.

Поражението на Джошуа е вторият най-голям шок в тежката категория след нокаута на Бъстър Дъглас срещу непобедения дотогава Майк Тайсън през 1990 г. Свалянето на британеца от върха действително променя цялата ситуация в дивизията, след като Джошуа загуби трите си титли Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова асоциация (WBA) и Световната боксова организация (WBO). Това има пряко значение и за Кубрат Пулев, който е официален претендент за пояса на IBF.

"Трябва да обърнем внимание на задължителните претенденти - на WBO и IBF", заяви Хърн преди двубоя с Руис, но сега ситуацията се обръща на 180 градуса. След изненадващия изход на мача много боксови анализатори не се наемат с прогноза какво предстои.

Руис държи картите

Съдбата на Пулев и възможността да се бие скоро за пояса на IBF вече зависи от новия шампион Руис. В договора между Унищожителя, както е наричан Руис, и Джошуа има клауза за незабавен реванш, която вероятно ще бъде активирана от щаба на британеца.

"Искам си коланите обратно. Загубих, но сега ще има реванш, така че нищо страшно не е станало. Възстановяване, детайлно анализиране на грешките и събиране - това ми предстои. Знам, че ще го победя, ако се изправим един срещу друг", каза Джошуа след двубоя.

Не е ясна позицията по въпроса на IBF, която може да задължи шампиона да защитава пояса си или да остави Руис и Джошуа да се изправят един срещу друг в реванш за всички титли. Според анализатора на World Boxing News (WBN) Фил Джей е възможно Кубрат Пулев да се изправи срещу Тайсън Фюри за пояса на IBF


Той обяснява, че организацията може да поиска от Анди Руис да защити титлата си срещу Пулев, който е задължителен претендент. Очаква се той да откаже мача и така коланът да остане свободен.

Джей дава за пример ситуацията през 2015 г., когато Фюри изненадващо победи Владимир Кличко и след това отказа да защитава пояса си заради евентуален реванш с украинеца. В крайна сметка поясът му беше отнет, а втора среща с Кличко нямаше.

Плановете на Пулев

В момента Кубрат Пулев е с отнет лиценз от Спортната комисия в Калифорния. За последно българският боксьор се би с Богдан Дину на 23 март, когато спечели с нокаут в седмия рунд.

След двубоя Пулев се забърка в скандал след целувка по устата на репортерката Дженифър Равало. След продължителна сага комисията отне лиценза на Пулев до 23 септември (шест месеца от датата на целувката) и му наложи глоба от 2500 долара.

До септември Пулев има срок да завърши курс, свързан със сексуалните посегателства. На 22 юли българският боксьор ще трябва да се яви отново пред комисията и да представи доказателства за приключването на курса. Ако той не изпълни условията, наказанието ще бъде удължено на 12 месеца.


Засега Пулев не може да се боксира на територията на Северна Америка. Планът на щаба му беше той да продължи да провежда мачове в САЩ.

"Дневник" потърси за коментар около ситуацията промотъра на Пулев Ивайло Гоцев, който не отговаря на мобилния си телефон.

В списъка с евентуални съперници на Пулев се споменават още Дилиън Уайт и Оскар Ривас. Двамата ще се изправят един срещу друг на 20 юли в Лондон. Уайт има само една загуба на професионалния ринг и е начело в ранглистите на WBA и WBC. Колумбиецът Ривас е непобеден в 26 мача като професионалист (18 нокаута), като е добре познат на Пулев, след като го победи на олимпиадата в Пекин през 2008 г.

Кубрат Пулев вече имаше насрочен двубой за титлата на Международната боксова федерация (IBF) през 2017 г. именно срещу Джошуа. Няколко седмици преди срещата обаче българинът получи контузия на гръден мускул и се отказа от двубоя.

Какво предстои в тежката категория

"Джошуа изгуби своя статут на непобедим и боксьор много над останалите, а това е много важно", написа Би Би Си веднага след срещата. "Вече все повече боксьори ще искат да се бият с него, защото знаят, че може да бъде победен."

Загубата на британеца доведе до много реакции от неговите опоненти. Дионтей Уайлдър, който притежава най-ценния пояс на Световния боксов съвет (WBC), се нахвърли върху Джошуа. "Той не беше истински шампион. Цялата му кариера бе изтъкана от лъжи, спорни ситуации и подаръци. Фактите говорят - сега вече знаем кой от кого бяга", написа американецът.

Двубой между двамата беше чакан с голямо нетърпение заради евентуално излъчване на абсолютен световен шампион. Сега среща между Уайлдър и Джошуа се отлага още по-назад във времето, а освен това и не може да бъде рекламирана като сблъсък между двама непобедени боксьори.

Самият Уайлдър вече обяви плановете си и изглежда със запълнен график до началото на 2020 г. Бронзовия бомбардировач е подписал договор с кубинеца Луис Ортис за втори мач помежду им, който трябва да се състои през септември.

Преди малко повече от година (3 март 2018 г.) Уайлдър нанесе единствената загуба на Ортис, като го нокаутира в десетия рунд. След повторен сблъсък с кубинеца шампионът на WBC иска да срещне отново и Тайсън Фюри.

Мачът между двамата на 1 декември 2018 г. се превърна в едно от най-гледаните събития през годината. Срещата завърши наравно и доведе до много полемики заради реферското решение. Фюри доминираше, но два пъти беше съборен в нокдаун.

Дата все още не е насрочена, като няма и официално потвърждение, но се очаква това да се случи до няколко седмици. На 15 юни Фюри ще се изправи в САЩ срещу непобедения германец Том Шварц. Двубоят е в Лас Вегас и трябва след него да стане ясно какви са плановете на бившия световен шампион – дали Фюри ще се насочи към реванш с Уайлдър за пояса на WBC, или може се изправи срещу Кубрат Пулев.

"Тайсън е фокусиран единствено върху предстоящия мач на 15 юни. Дотогава няма да коментираме нищо друго, нито евентуални следващи съперници", каза промотърът на британеца Франк Уорън.

Дневник