Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността на САЩ (DSCA) съобщи, че Държавният департамент е дал принципното си одобрение за евентуалната продажба за България на 8 нови бойни самолета F-16C/D Block 70/72 при цена 1.673 млрд. долара (почти 2.9 млрд. лв.). Това е над милиард лева повече от одобрената от парламента в София пределна цена от 1.8 млрд. лв (малко под 1.04 млрд. долара).

Българското Министерство на отбраната веднага обяви, че очаква да получи първата конкретна оферта в рамките на 1.2 млрд. долара (2.08 млрд. лв).

В съобщението от САЩ се казва, че засега не е известно най-голямата оръжейна покупка на България от 1989 г. насам да предвижда и офсетни споразумения.

DSCA е част от министерството на отбраната на САЩ и управлява програмите за сътрудничество в сферата на сигурността. Агенцията допълва, че на 30 май 2019 г. е уведомила и Конгреса на САЩ за възможната продажба на самолети на България. Според българското отбранително ведомство Конгресът на САЩ вече е дал разрешение България да получи възможност за сделката.

Министерството на отбраната разпространи новината с уточнение, че "това е максималната финансова рамка на проекта за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител от България", както и с напомняне, че българските депутати са приели допълнително решение договорът да се отклони от одобрената цена, но без да посочва конкретни лимити.

"Тече двуседмичен срок, в който американското правителство ще предостави на българската страна проект на договор (LOA), в който очакваната цена за придобиване на осемте самолета с пакет от необходимите бойни способности ще бъде в рамките на 1.2 млрд. долара. След изтичане на двуседмичния срок и получаване на проекта на договор преговорният процес ще продължи", се казва още в съобщението, разпространено тази нощ.

От DSCA изброяват и какъв е предложеният пакет, който е далеч по-голям от 8 самолета и включва 10 двигателя, всички допълнителни системи, пълен комплект въоръжение "въздух-въздух" и "въздух-земя", както и резервни части и разходи за обучение на персонала.

В съобщението от САЩ се казва още, че сделката няма да промени баланса на военните сили в района и че с нея ще се помогне на външната политика и националната сигурност на САЩ чрез подобряване сигурността на съюзник от НАТО. България е определена като "ключов демократичен партньор на САЩ в осигуряването на мир и стабилност в района".

Дневник