Шуменецът Тихомир Радев ще направи спускане с каяк по цялата дължина на река Дунав. Така 47-годишният служител на Областната дирекция на МВР ще сбъдне детската си мечта - да повтори приключението на героя в романа „Дунавският лодкар“ на Жул Верн.

За подготовката и особеностите на плаването Радев разказа днес на пресконференция в сградата на община Шумен. На нея присъства и Харизан Харизанов, който му оказва подкрепа при организацията.

И други са се преплували с лодки 2500-те километра на Дунав, но Тихомир Радев ще бъде първият, който го прави прехранвайки се само с риболов и с растенията, които намира край брега. Решил е да купува само питейната вода, защото не желае да рискува с дунавската. Също така ще бъде съвсем сам в реката.  

Полицаят е планирал пътешествието си близо 2 години. Снабдих се с карти и реално имам информация за всеки километър от реката. Винаги обаче са възможни изненади. Опасност представляват и плавателните съдове, а над Дунав често е мъгливо", обясни Радев.

На 9-ти юни сутринта приятели и близките ще го изпратят пред "Арена Шумен". 2 дни по-късно той с новия си 5-метров каяк трябва да стартира във водите на Дунав близо до град Инголщат в Германия. Очаква да изминава по около 60 километра на ден и да достигне делтата на реката някъде в края на август.

"Това плаване ще е сбъднатата ми детска мечта, която искам да даде отражение върху младите хора - да преследват желанията си и да знаят, че могат да ги изпълнят", каза още  пътешественикът.

ШУМ.БГ