Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" смени днес няколко свои ключови министри, спечелили мандати в Европейския парламент, предадоха осведомителните агенции, цитирани от БТА. Министърът на финансите Тереса Червинска, която няма да е евродепутат, също е сменена от своя досегашен заместник Мариан Банаш, ръководител на данъчната администрация.

Не е известно дали Червинска е отстранена от поста, или сама е подала оставка. По-рано тази година тя изрази съмнение във възможностите на правителството да финансира нови социални програми, посочват полски медии. Икономисти в Ай Ен Джи банк написаха в днешния си доклад, че със смяната на финансовия министър се разкрива пътят за частично намаляване на данъците за младите хора.

Сред заминаващите за Брюксел и Страсбург досегашни министри са вицепремиерът и министър по семейните въпроси Беата Шидло, вътрешният министър Йоахим Бруджински и министърът на образованието Анна Залевска. Новите имена в кабинета на премиера Матеуш Моравецки са Яцек Сасин - вицепремиер, Елжбета Витек - вътрешен министър, Божена Борис-Шопа - министър по семейните въпроси, труда и социалната политика, и Дариуш Пьонтковски - министър на образованието.

Новите министри положиха клетва пред президента Анджей Дуда.

Управляващата националистка партия "Право и справедливост" спечели 26 места в Европейския парламент, а опозицията взе 25.

Дневник