Кремъл отрече днес снощното изявление на американския президент Доналд Тръмп, че е бил официално информиран от Русия за изтеглянето на "повечето от хората ѝ" от Венецуела, предаде "Ройтерс".

Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин, каза пред журналисти, че Москва не е влизала в контакт с Тръмп по този въпрос. Той предположи, че Тръмп е почерпил тази информация от вестникарски съобщения, които Москва вече е отрекла, или от друг източник.

Тръмп написа вчера в "Туитър", че Русия е уведомила САЩ, че е изтеглила "повечето от хората си" във Венецуела, с чийто президент социалист Николас Мадуро тя поддържа военни и икономически връзки. Твърдението на Тръмп разбуни духовете, защото, ако е вярно, то би означавало значителен неуспех за Мадуро, когото Вашингтон иска да свали от власт, а Москва твърдо подкрепя.

Според Песков руските военни специалисти продължават работата си в южноамериканската страна според предварителните планове.

Постът на Тръмп в "Туитър" дойде след статия във в. "Уолстрийт джърнъл", в която се казваше, че руската държавна военна компания "Ростех" е намалила персонала си във Венецуела до само няколко десетки души. Вестникът се позова на източник, близък до руското военно министерство.

"Ростех" отговори, че съобщението на вестника многократно е преувеличило броя на руските военни експерти във Венецуела, който остава непроменен от няколко години, и че се извършва постоянна ротация на руския технически персонал там за ремонт и обслужване на военната техника.

Песков добави днес, че Москва държи на ангажимента си да задълбочава сътрудничеството с венецуелското министерство на отбраната и с венецуелските власти като цяло.

Дневник