Двамата най-успешни играчи в историята на турнирите от Големия шлем Роджър Федерер и Рафаел Надал ще се срещнат за пореден път, след като си уредиха двубой в полуфиналите на "Ролан Гарос". Двамата големи съперници преодоляха съперниците си в четвъртфиналите Стан Вавринка и Кей Нишикори. Маестрото мина през четири сета, а Надал записа чиста победа.

Осем години след последната им среща в Париж, те ще играят за 39-и път, като балансът е 23:15 в полза на Надал. В турнирите от Големия шлем Надал води с девет на три победи.

Класирането сред четиримата най-добри е голямо постижение за Федерер, който не беше играл на "Ролан Гарос" от 2015 г. Полуфиналът е осми за него в Париж в 18-ото му участие.

Двете срещи бяха прекратени около 17.30 часа местно време заради наближаващи гръмотевични бури над Париж. Вавринка и Федерер бяха съгласни с прекъсване на мача си, но не и Надал, който беше близо до успеха, водейки с 4:2 в третия сет.

Двамата швейцарци, които са олимпийски шампиони на двойки от Пекин 2008, се изправиха един срещу друг за 26-и път и за осми в мачове от Шлема. По-опитният от двамата вче 23-а победа. По пътя си към титлата в Париж през 2015 г. Вавринка беше победил именно Федерер, отново на същия корт. Със 7:6 (4), 4:6, 7:6 (5), 6:4 Маестрото продължи напред.

"Стан направи голям турнир и го поздравявам. Мина през пет сета и за него сега беше много трудно. Беше трудно, защото той е непробиваем от дъното на корта, но не изоставих моята тактика. Радвам се, че срещна моя старт съперник Рафа", каза Федерер след двубоя.

Срещата продължи 3.35 часа, а 37-годишният ветеран реализира 53 уинъра.

Първият сет беше много оспорван, като Вавринка влезе трудно в мача и имаше колебания при всичките си сервис геймове. Федерер от своя страна взимаше по-лесно подаванията си, но така и не успя да пречупи Вавринка и да стигне до пробив.

Маестрото стигна общо до четири точки за пробив, но въпреки това сетът влезе в тайбрек. В него Федерер беше по-устойчив и със 7:4 успя да вземе първата част.

Загубеният първи сет накара Вавринка да промени играта си и той веднага направи нужните корекции, които му донесоха предимство. Шампионът от 2015 г. реализира ключов пробив в третия гейм, след което го затвърди и до края на сета не изпусна инициативата. Той се нужадеше от 46 минути, за да изравни резултата в сетовете.

Третата част продължи общо 68 минути и мина през много инфарктни моменти. Вавринка проби в седмия гейм, за да поведе с 4:3, но веднага след това Федерер отговори, спечелвайки подаването на своя съперник.

Голямото надлъгване продължи с два сетбола за Маестрото, но той не се възползва от тях и Вавринка изравни за 5:5. Стигна се и до нов тайбрек, в който носителят на 20 титли от Шлема бързо поведе с 5:1 и въпреки краткото завръщане на Вавринка, изненада нямаше - 7:5.

Четвъртият сет беше много оспорван, но както и в откриващия Вавринка имаше големи проблеми в своите подавания. Той спаси две точки за пробив още в третия гейм. При 4:4 дойде паузата заради бурята, а след нея Федерер веднага успя да пробие.

Маестрото се възползва и след един продължителен гейм затвори срещата с 6:4.

Кралят на клея стигна 31-и полуфинал в Шлема

Надал се справи далеч по-лесно с Кей Нишикори - 6:1, 6:1, 6:3. Той се класира за своя 12-и полуфинал в Париж, а през 2019 г. загуби само един сет срещу Давид Гофен в третия кръг. Надал е в серия от 15 поредни победи във френската столица, а балансът му на "Ролан Гарос" вече е 91 победи и само две поражения.

Испанецът, който преследва 12-а Купа на мускетарите в Париж се нуждаеше само от час и 51 минути, за да пречупи японеца. Той постигна 11-а победа в 13 срещи с Нишикори, като дотук и двете му поражения са на твърди кортове.

"Публиката ми помогна много, тя ме подкрепяше постоянно. Да съм на 12-и полуфинал е нещо, което не може да се опише, защото никога не съм си помислял, че ще стане", каза 11-кратният шампион след срещата.

Надал се класира за своя 31-и полуфинал в турнири от Големия шлем, с което се изравнява с Джими Конърс. В историята само двама тенисисти имат повече - Федерер (44) и Новак Джокович (34).

Кралят на клея показа високо ниво на концентрация в по-голяма част от срещата и грешките му бяха сведени до минимум. Той завърши с 29 уинъра и 22 непредизвикани грешки.

Още в първия сет той реализира два пробива и даде само гейм на японеца. Нишикори успя да се събере и във втората част оказа по-сериозен отпор, който до голяма степен се дължеше и на по-лошата игра на Надал. Двамата съперници направиха общо пет пробива, като Надал взе две от поадаванията си, а Нишикори нито едно.

Втори пореден сет с 6:1 окончателно уби интригата в двубоя и японецът се предаде. Той искаше намеса от физиотерапевт между частите, а в третия сет два пъти беше направен и медицински таймаут. При 4:2 за Надал дойде паузата заради бурята. След нея испанецът даде само гейм на Нишикори и затвори мача.

Дневник