Североизточното държавно предприятие (СИДП) утвърди плана си за работа през пожароопасния сезон. Вече са проведени срещи за оповестяване на мерките за пожарна безопасност с членовете на ловните дружини, пастирите и ръководствата на военните поделения, които провеждат учения в близост до горски територии. Инструкции са проведени и със събирачите на липов цвят по места, берачи на билки и гъби, туристи, съобщиха от предприятието.

В момента се извършва и подмяната на повредените противопожарни табели, особено тези, които са до заслони, чешми, туристически маршрути и кръстовища на горски пътища, през които преминават автомобили и повече хора.

От началото на годината до момента на територията на СИДП са регистрирани 30 пожара, като са засегнати 500 декара горски територии. От тях 200 декара смесена гора горя през март в ДЛС-Паламара, а 100 декара бяха опожарени в ДГС-Шумен. Останалите пожари са на териториите на стопанствата в Балчик и Шерба.

От СИДП отново напомнят на гражданите, ако станат свидетели на пожар в горските територии или в близост до тях да подадат сигнал на телефон 112. 

ШУМ.БГ