През 1973 г. Марлон Брандо отказва да получи награда "Оскар" за участието си в "Кръстникът". Причина за това е начинът, по който Холивуд третира актьорите от местното население на САЩ. На церемонията през 1973 г. на сцената вместо него се появява актьорът и активист от племето апачи Сашийн Литълфедър, която обявява решението на Брандо под аплодисментите на публиката. 46 години по-късно индианец за пръв път ще вземе почетен "Оскар" за кариерата си като актьор, пише "Би Би Си".

Неговото име е Уес Стъди. 71-годишният актьор е от племето чероки и е участвал във филми като "Танцуващият с вълци", "Последният мохикан", "Новият свят" и "Аватар". Започва да работи в киното и телевизията през 1988 г. и най-често се превъплъщава в ролята на индиански войни.

Сложните отношения на Холивуд с коренното население на страната датират от ранните филми, чието действие се развива в Дивия запад. В тях индианците са представени чрез негативни расистки стереотипи, най-често като диваци. Друг "грях" на американската киноиндустрия от това време е игнорирането на чернокожите каубои.

През юни миналата година Американската филмова академия покани 928 артисти да станат нейни членове. Почти половината от тях бяха жени, а около една трета бяха представители на етническите малцинства в САЩ. Би Би Си обаче отбелязва, че положителната тенденция не значи, че наградата за Уес Стъди не е доста закъсняла. Актьорът е работил много интензивно и на високо ниво в Холивуд в продължение на години въпреки късния си старт в киното и напредналата си възраст.

"Оскар" за приноса си в областта на киното ще вземе и режисьорът Дейвид Линч, който досега има четири номинации за наградите - три за най-добър режисьор и една за адаптиран сценарий. Други носители на наградата ще бъдат актьорът и продуцент Грийна Дейвис и италианският режисьор Лина Вертмюлер.

Церемонията по връчване на почетните оскари ще се състои в края на октомври тази година.

Дневник