Европейската комисия представи днес предложението си за бюджета на ЕС догодина. Парите ще отидат за следните приоритетни области: конкурентоспособната икономика и младите хора, засилването на сигурността и солидарността в ЕС и извън него, както и изменението на климата. Общо 21 на сто от общия бюджет догодина се предлага да бъдат използвани за справяне с изменението на климата.

Над 83 милиарда евро се насочват към икономическия растеж на европейските региони. От тази сума 13.2 милиарда евро са предвидени за научни изследвания; 2.8 милиарда евро - за образование; 117 милиона евро - в подкрепа на младите хора, живеещи в региони, в които равнището на младежката безработица е висок; 1.2 милиарда евро (+75 на сто спрямо тази година) за европейската навигационна спътникова система "Галилео"; 255 милиона евро за подкрепа на европейските дружества в разработването на отбранителни средства и технологии.

Еврокомисията предлага 420.6 милиона евро (+34.6 на сто спрямо тази година) за граничната служба на ЕС "Фронтекс"; 156,2 милиона евро за гражданска защита; 560 милиона евро за нуждаещите се в Сирия, както и за бежанците и приемните им общности в региона.

Проектобюджетът включва две суми за всяка програма, която подлежи на финансиране - поети задължения и плащания, пояснява Еврокомисията.

"Поети задължения" означава финансирането, за което могат да се сключат договори през дадена година; "плащания" са действително изплатените суми. Предложеният бюджет на ЕС за 2020 г. възлиза на поети задължения за 168.3 милиарда евро (+1.3 на сто в сравнение с 2019 г.) и плащания за 153.7 милиарда евро (+3.5 на сто в сравнение с 2019 г.).

Бюджетът на ЕС възлиза приблизително на един процент от БНД на ЕС и представлява около два процента от всички обществени разходи в Общността. Днешното предложение се основава на предположението, че Великобритания ще участва пълноценно в изпълнението и финансирането догодина.

Дневник