Европейската комисия стигна до заключението, че Италия нарушава фискалните правила на ЕС заради растящия дълг, ситуация, която оправдава започването на дисциплинарна процедура, предаде "Ройтерс".

Ако държавите членки подкрепят тази оценка в следващите две седмици, Еврокомисията може да препоръча започване на процедура, действие, което се очаква преди срещата на финансовите министри на ЕС в началото на юли.

Според Брюксел Италия е постигнала ограничен напредък в изпълнението на икономическите препоръки на ЕС и е отстъпила от необходимите структури реформи. Това "може да окаже негативно влияние върху потенциала за растеж на Италия", посочва Еврокомисията.

Италианският публичен дълг се увеличи от 131.4% от БВП през 2017 до 132.2% през 2018 г. Еврокомисията изчислява, че той ще достигне 133.7% тази година и 135.2% през 2020, нарушавайки правилата на ЕС, според които трябва да бъде намален.

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси заяви, че Брюксел е готов да промени анализа си за евентуална процедура срещу Италия, ако от Рим дойдат нови данни и ангажименти. "Както винаги с всички държави членки, ние сме готови да разгледаме нови данни, които могат да променят този анализ", каза Московиси по време на пресконференция. "Моята врата е отворена", подчерта той, добавяйки, че зависи от Италия да покаже пътища за избягване на процедурата.

Прогнозите на Комисията са по-песимистични от тези на Италия. Рим очаква дългът да се увеличи тази година до 132.6% от БВП и да намалее до 131.3% през 2020 г. Разликата се дължи основно на това, че Брюксел не включва в прогнозите си увеличение на данък продажби следващата година, което италиански правителствени служители многократно заявиха, че ще опитат да избегнат, макар приходите от увеличението да са включени в икономическата прогноза на Рим. Еврокомисията освен това изчислява, че планът за приватизация няма да окаже влияние върху растежа на Италия, за разлика от по-оптимистичните прогнози на Рим.

Дневник