Унгарски опозиционен политик събра 680 000 подписа в подкрепа на призив страната да стане член на Прокуратурата на Европейския съюз (EPPO), която би трябвало да заработи до края на 2020 г. Евроскептичното националистическо правителство на Виктор Орбан е против, защото това щяло да ограничи властта на унгарската прокуратура.

Акош Хадази определя петицията като форма на протест. "Сега би трябвало институциите на ЕС да засилят натиска си над правителството, освен ако не искат парите на европейските данъкоплатци да финансират режим, откровено работещ против ЕС", цитира думите му "Ройтерс". Той благодари на 26 000 активисти, помогнали за събирането на подписите, чиято автентичност предстои да бъде потвърдена, допълва агенцията.

Подписите в страната с около 10 млн. души население са събирани с помощта на либерални и леви партии от опозицията.

Орбан и партията му "Фидес" държат Унгария в една група с Полша, Швеция Дания, Ирландия и Великобритания извън EPPO. Бъдещата прокуратура трябва да е несависима и децентрализирана служба с право да разследва, повдига обвинения и изправя пред съда по случаи, засягащи бюджета на ЕС като измама, корупция и тежки трансгранични ДДС престъпления.

В момента с това се занимават само националните прокуратури, но правомощията им приключват на границата. Съществуващи институции като Юроджъст, Европол и ОЛАФ нямат право на наказателни разследвания.

Орбан, който постави под контрола на "Фидес" значителни части от обществения живот, включително правораздавателната система и медиите, често е обвиняван в корупция, но главният прокурор Петер Полт не е разследвал никого по високите етажи на властта, припомня "Ройтерс". Мандатът на Полт, който е политическо назначение, дошло от редиците на "Фидес", изтича в края на годината.

Според Хадази унгарската прокуратура работи изключително, за да защитава Орбан, а не за да брани върховенството на закона.

Дневник