Президентът на Бундеслигата Райнард Раубал заяви, че германското първенство е против плановете на Асоциацията на европейските клубове (ECA) за създаването на Суперлига от 2024 г.

Според шефа на "Борусия" (Дортмунд) промените ще нарушат традициите в европейския футбол и ще бъдат пагубни за отборите извън големите лиги. Раубал допълни, че представителят на Висшата лига Дейвид Гил споделя същото мнение.

"Нашето първенство - Бундеслигата, реши на 100%, че няма да вървим по този път заедно с ECA. Германското и английското първенство се противопоставят на идеята и не мисля, че е възможно да намерим решение без Германия и Англия", каза Раубал.

Асоциацията на Европейските клубове води разговори с УЕФА за реформирането на турнирите й. Идеята на ECA e за създаването на три надпревари, в които да има изпадащи и качващи се отбори.

Предложението е в турнира, който ще е еквивалент на Шампионската лига, да участват предимно отбори от водещите първенства. Шампионите на останалите национални лиги ще се борят за едва четири места в надпреварата.

Според Раубал създаването на пирамидална структура на евротурнирите ще захвърли всичко, което досега е било изградено "стъпка по стъпка".

"Това е типичен американски модел, подобно на затворен тип пазар. Ние сме традиционалисти. Искаме да изясним, че националните първенства са най-важни. Ако направим пирамида по предложението на ECA, ще унищожим всички отбори и това е опасно", допълни Раубал. 

Дневник