Кои са кандидатите за поста на досегашния британски премиер Тереза Мей и какво са казвали за Брекзит? В края на май Мей обяви, че се оттегля, задействайки надпреварата за нов лидер на партията и нов премиер. Повечето фаворити за позицията се очаква да настояват за по-категорично скъсване с Европейския съюз. Агенция "Ройтерс" представя депутатите консерватори, които досега са заявили, че ще се кандидатират, както и какво са казвали за Брекзит. Те са подредени в реда, посочен от Oddschecker, уебсайт, който комбинира коефициентите на букмейкърите.

Борис Джонсън, 54 години

Явният фаворит на букмейкърите бе лицето на официалната кампания за напускането на ЕС. Бившият кмет на Лондон подаде оставка като външен министър през юни миналата година в знак на протест срещу стратегията на Мей в преговорите за Брекзит.

Във видео от кампанията си той заяви, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка, както и че евентуален втори референдум за еврочленството би бил много лоша идея и би предизвикал разделение.

В редакционна статия за вестник той каза: "Никой разумен не би се стремял единствено и само към изход без сделка. Никой отговорен не би изключил варианта без сделка". "Ако сме смели и оптимистично настроени, можем да постигнем добра сделка с нашите приятели отвъд Канала, да излезем добре и навреме – до 31 октомври – и да започнем да отговаряме на всички надежди и амбиции на хората".

Джонсън е завършил колежа "Итън" и Оксфордския университет.

Майкъл Гоув, 51 години

Гоув, един от най-видните активисти за Брекзит по време на референдума през 2016 г., бе министър на околната среда в кабинета на Мей.

За Брекзит смята, че може да обедини партията и да го реализира. Каза, че предстои да обяви по-подробните си планове по въпроса, но пред Би Би Си коментира: "В правителството и в тази работа се заех с подготовката за сценария без сделка, това е един възможен изход Ще сме способни да преминем през него, но в крайна сметка е по-добре за всички нас, ако подсигурим сделка и напуснем по подреден начин".

"Трябва да напуснем ЕС преди да проведем избори", написа Гоув в "Туитър", добавяйки, че в противен случай лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин може да стане премиер с подкрепата на шотландските националисти.

Гоув е завършил Оксфордския университет.

Андреа Ледсъм, 56 години

Застъпник за Брекзит, Ледсъм през 2016 г. стигна до финала в надпреварата за наследник на Дейвид Камерън. Оттегли се заради критики след интервю, в което каза, че това, че е майка, й дава повече право да отговаря за бъдещето на страната, отколкото съперничката й Мей, която няма деца.

Доскоро бе лидер на Камарата на общините (де факто представител на правителството в долната камара на парламента), но миналия месец подаде оставка, като заяви, че не вярва, че правителственият подход ще изпълни резултата от референдума за Брекзит.

В неделя каза, че ще положи сериозни усилия, за да насърчи ЕС за сделка, "с която всички да сме съгласни", но също така заяви, че Великобритания трябва да напусне блока в края на октомври със или без споразумение.

Завършила е университета "Уоруик" преди да прекара 25 години в банковия и финансовия сектор.

Доминик Рааб, 45 години

Рааб бе министър за Брекзит в кабинета на Мей, но след само пет месеца на поста миналата година напусна, като каза, че проектът за споразумение за излизане от ЕС не отговаря на обещанията на Консервативната партия. Водеше кампания в подкрепа на Брекзит.

Пред Би Би Си коментира, че планира да се стреми към "по-честна сделка" с Брюксел, включително предоговаряйки плановете за митниците и границите, отнасящи се до Северна Ирландия. Също каза, че няма да забави Брекзит след октомври и е готов за напускане без сделка.

Син на евреин бежанец, Рааб е завършил Оксфордския университет.

Джереми Хънт, 52 години

Хънт замени Джонсън като външен министър през юли след шест години като здравен министър. Предишната му позиция го направи непопулярен за много избиратели, които работят или зависят от намиращата се в затруднено финансово положение Национална здравна служба.

На референдума през 2016 г. бе поддръжник на оставането в ЕС. Сега казва, че макар да предпочита излизане със сделка, смята, че вариантът без сделка е по-добър от варианта без Брекзит. В статия за "Дейли Телеграф" стана най-високопоставеният кандидат за поста на Мей, отхвърлил заплахата за излизане без сделка до края на октомври. По думите му депутатите биха блокирали подобно действие.

"Всеки премиер, обещал излизане от ЕС до конкретна дата – без време за предоговаряне и приемане на нова сделка – на практика ще се обвърже с избори в момента, в който парлaментът опита да го спре. А опитът за Брекзит без сделка чрез избори не е решение; това е политическо самоубийство", написа Хънт.

"Затова единственото решение е различна сделка Това значи преговори, които ни извеждат от митническия съюз, зачитайки легитимните опасения за ирландската граница". Не изключва напълно "твърд" Брекзит, но го смята за краен случай.

Завършил е Оксфордския университет.

Рори Стюарт, 46 години

Бивш дипломат, Стюарт наскоро бе повишен в министър на международното развитие. За пръв път бе избран в парламента през 2010 г. и подкрепи оставането в ЕС през 2016 г. Против излизане без сделка е и е поддръжник на споразумението на Мей с Брюксел.

Пред "Скай нюз" каза, че е привърженик на "прагматичен, умерен Брекзит". Заяви, че няма да се стреми към предоговаряне на сделката на Мей, която три пъти бе отхвърлена от парламента. Според него всеки, който казва, че може да го направи до октомври "заблуждава себе си или заблуждава страната".

Завършил е колежа "Итън" и Оксфордския университет.

Саджид Джавид, 49 години

Бивш банкер и защитник на свободните пазари, бил е в различни позиции в кабинета и редовно се представя добре в проучвания сред партийните членове. Имигрант второ поколение от пакистански произход. Има портрет на Маргарет Тачър на стената в кабинета си. Гласува за оставане в референдума през 2016 г., но преди това бе смятан за евроскептик.

Иска да промени сегашната сделка за Брекзит и да я прокара през парламента, но ще бъде готов за "твърд" Брекзит, ако това се окаже невъзможно. "Трябва да напуснем на 31 октомври. И ако не можем да получим сделка, трябва, с огромно съжаление, да напуснем без такава, след като сме направили всичко възможно, за да минимализираме безредието", написа в "Дейли Мейл".

Против втори референдум е: "Никога в историята на тази страна не сме искали от хората да гласуват втори път без да приложим решението им от първия".

Син на шофьор на автобус, завършил е университета в Екситър.

Естер Маквей, 51 години

Бивша телевизионна водеща и поддръжник на Брекзит, през ноември се оттегли от поста министър на труда в знак на протест срещу сделката на Мей с ЕС. В неделя каза, че Великобритания трябва да напусне на 31 октомври дори и без сделка.

За "Дейли Телеграф" писа, че никое правителство, водено от нея, няма да поиска забавяне на Брекзит след 31 октомври. "Трябва да спрем да губим време в изкуствени дебати за предоговаряне на "предпазни мрежи" или възраждане на нескопосани сделки. Единственият начин да изпълним резултатите от референдума е активно да приемем излизането от ЕС бе сделка".

Завършила е университета "Куин Мери" в Лондон.

Мат Ханкок, 40 години

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок, бивш икономист в Bank of England, подкрепи оставането през 2016 г. Бе избран в парламента през 2010 г. и е заемал няколко министерски поста.

Пред радио Би Би Си каза, че излизането без сделка не е опция, защото парламентът не би го разрешил. Готов е да предоговори сделката на Мей с ЕС, но ще се фокусира върху прокарването й в парламента.

За "Дейли Мейл" писа, че консерваторите трябва да си върнат избирателите и от двата лагера, които са отишли при други партии. Пред "Скай Нюз" каза, че планира да предоговори бъдещите отношения с ЕС и ще проучи възможността за промяна на споразумението за оттеглянето. "Трябва да напуснем ЕС преди 31 октомври. Все още мисля, че това е постижимо", подчерта той.

Завършил е Оксфордския университет.

Марк Харпър, 49 години

Избран е в парламента през 2005 г. след като е работил като счетоводител. Бил е зам.-министър на финансите. Бе главен партиен организатор при управлението на бившия премиер Дейвид Камерън. През 2014 г. подаде оставка като министър на имиграцията, след като се разбра, че прислужницата му не е имала разрешение да работи във Великобритания.

На референдума подкрепи оставането в ЕС, но казва, че сега би гласувал за напускане. Пред "Скай Нюз" заяви, че би удължил процедурата за излизане от съюза, за да има време за сделка. "Искам излизане със сделка, но ако не можем да получим сделка, която да мине през парламента, трябва да напуснем без споразумение за излизане".

Завършил е Оксфордския университет.

Сам Джима, 42 години

Единственият кандидат, който подкрепя втори референдум за Брекзит.

Бивш инвестиционен банкер и предприемач. Влезе в парламента след изборите през 2010 г. През януари 2018 г. стана министър за университетите, но подаде оставка 10 месеца по-късно заради сделката на Мей за Брекзит.

Според него се обсъждат твърде малко възгледи за Брекзит. "Парламентът е в безизходица, всички знаем това. Искаме да можем да обединим страната, затова мисля, че крайна дума за сделката за Брекзит е начинът това да се постигне. Аз ще съм единственият кандидат в надпреварата, предлагащ тази опция, която се подкрепя от мнозинството хора в обществото", посочва той.

Дневник