Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) съобщи, че резултатите от мониторинга на египетския лешояд на Балканите тази пролет показват голям спад в популацията на вида за последните 7 години. Броят на двойките птици е намалял с 37% (от 71 на 45) между 2012 и 2019 година. За България данните са по-оптимистични - за последните 7 години в страната също има намаление, но то е почти двойно по-малко - 17%. Тази година в България има 24 гнездящи двойки египетски лешояди, докато през 2018 г. те са били 26.

Това са данните от редовния мониторинг на популацията на световно застрашения египетски лешояд на Балканите се извършва в рамките на LIFE проект "Нова надежда за египетския лешояд", изпълняван от Българското дружество за защита на птиците в партньорство със сдружението "Зелени Балкани" и с още над 20 институции и организации от общо 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка.

Мерките

За да бъдат стабилизирани популациите на Балканите, през 2019 площадките за допълнително подхранване ще продължават да привличат скитащи египетски лешояди, които са от ключово значение за оцеляването на популацията на полуострова. Досега най-малко две птици са наблюдавани на площадката за подхранване на язовир "Студен кладенец" (поддържана в момента в рамките на LIFE проект "Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите") и още една птица - на ресторанта за лешояди в Котелска Стара планина (поддържан от Фонда за дивата флора и фауна, "Зелени Балкани" и Дружеството за защита на хищните птици в рамките на LIFE проект "Светло бъдеще за черния лешояд"). За да бъдат привлечени повече скитащи птици, тази година ще бъдат открити още две площадки за подхранване – в Източните Родопи (България) и в Епир (Гърция).

По проекта "Нова надежда за египетския лешояд" се осигурява безопасна храна на вида. През този гнездови сезон ще бъдат подпомагани най-малко 7 двойки на площадките за подхранване, а индивидуално ще бъдат подхранвани други 7 (общо 60% от популацията на египетския лешояд в България). В Гърция в момента работят няколко площадки за подхранване, които покриват цялата популация на вида в страната, докато Албания и Северна Македония имат по една такава площадка.

 

Данните по държави

БДЗП съобщава, че България продължава да е "крепост на вида на полуострова" с 24 гнездящи двойки, 22 от които мътят (за сравнение, през 2018 гнездящите двойки бяха 26 с 19 мътещи). За последните 7 години в страната също има намаление, но то е от 17% на двойките, почти двойно по-добър резултата от този за Балканите. Също така на европейско ниво гнездовите параметри показват, че българските двойки египетски лешояди са сред най-успешните по процент на размножаващите се сред тях и по брой успешно отгледани малки.

Най-лоши са новините от Гърция, където популацията на египетския лешояд достига своя исторически минимум с останали едва три двойки и две територии, заети от мъжки птици (през 2018 двойките са били 5, а заетите територии - 6).

Броят на заетите територии в Албания е без промяна в сравнение с предишните програми за мониторинг, проведени през 2012, 2013 и 2018 г - териториите са девет (пет, заети от двойки и четири - от единични птици). От 2006 г. насам обаче общият брой на заетите територии е намалял с 36% (от 14 на 9).

В Северна Македония до момента са регистрирани 13 гнездови територии. Девет от тях са с мътещи двойки. Броят е същият като през 2018 г., но се очаква още няколко територии да бъдат потвърдени през следващия месец. Въпреки това броят на заетите територии в страната е намалял с поне 30% през последните 7 години.

Още четете в Дневник