Конкурсът „Панчо Владигеров“ е различен и специфичен заради музиката на българския композитор. Около това мнение се обединиха членовете на журито в специалност „Цигулка“ на МК „Панчо Владигеров“ на пресконференция днес в залата на Хотел "Замъка".

„Беше интересно и напрегнато на сцената. Всички участници са с много талант. Стана силно състезание“, обобщи председателят на журито проф. Минчо Минчев. Той благодари на колегите си, с които оценяват кандидатите. „В журито, както по цигулка, така и по пиано, се събраха изключителни музиканти, педагози, професионалисти. Благодаря им, че бяха тук и се радвам, че успяхме да привлечем такива личности“, каза още Минчо Минчев.

Тази година в журито в специалност „Цигулка“ кандидатите в конкурса бяха оценявани от проф. Минчо Минчев, Винсент Чао, Тайван, Габриел Кроитору-Румъния, Дора Бръчкова – България, Кеворк Мардиросян – България/САЩ, Светлана Макарова-Русия и Юнг Ми Чо от Южна Корея. На днешния брифинг всеки от тях сподели мнението си за конкурса, музиката на Владигеров.

Юнг Ми Чо от Южна Корея сподели, че не е знаела нищо за музиката на Панчо Владигеров, преди да дойде в България. „Това, че кандидатите трябва да свирят музика на Панчо Владигеров прави конкурсът специален. Той е добра възможност за изява на таланта. Радвам се, че бяха тук, за да чуя, да разбера за музиката на Панчо Владигеров. За мен той е велик композитор с много красива музика.“, каза Юнг Ми Чо.

„За мен бе голяма чест да се присъединя към този екип. Всеки ден имах възможност да се срещам с млади и талантливи музиканти, които изсвириха сърцата си. Всички кандидати са чудесни музиканти, като според възрастта си показаха различни възможности, но от всички аз научих по нещо. Хареса ми фактът, че в конкурса се свири музика на Панчо Владигеров. Знаех за него, но не го бях слушал. При следващ мой концерт непременно ще изсвиря песен на Владигеров. За мен престоят ми тук бе освежаващо преживяване“, заяви  Винсент Чао от  Тайван.

Габриел Кроитору от Румъния заяви, че ще се старае да разпространява музиката на Панчо Владигеров. „Музиката му е хубава и трудна за свирене. Чувам Владигеров за първи път и смятам, че е много интересен композитор с вълнуваща музика“, допълни Кроитору.

Висока оценка за програмата на конкурса „Панчо Владигеров“ даде Светлана Макарова от Русия. „В различния тип музика, която изпълниха кандидатите, може да се види и таланта им, и докъде е стигнало тяхното развитие“, каза Макарова. Според нея конкурсът е важен за разпространението на музиката на Панчо Владигеров. „Имах възможност да открия нови неща в музиката на Владигеров. Този конкурс е отлична възможност България да покаже своите богатства – културата си, историята си“, допълни Макарова.

Светлана Макарова, Юнг Ми Чо и Винсент Чао споделиха още, че са за първи път в България и изказаха възхищението си от природата, храната и хората.

Дора Бръчкова  и Кеворк Мардиросян, които от години работят в чужбина изказаха благодарности на Диана Дечева и проф. Минчо Минчев, че успяват да организират конкурса „Панчо Владигеров“ през годините.

Според Дора Бръчкова фактът, че конкурсът дава финансова подкрепа на кариерата на младите хора, е достоен за възхищение. „За една малка България, в която не се отделят много пари за култура, наградният фонд на МК „Панчо Владигеров“ е важен. Младите хора идват тук да се представят, но и финансовият стимул не е без значение, защото това е вид подкрепа за младите музиканти. А те се представиха отлично. В един момент ти се иска двама – трима да спечелят. Изборът бе много труден“, каза Дора Бръчкова.

„За трети път съм в журито на конкурса. Намирам, че тази година той е на много високо ниво, с интересна програма и международно участие. Радвам се, че децата, които видяхме и чухме, прегърнаха произведенията на Панчо Владигеров. Желая това да продължи. Този конкурс остава ствола на конкурсите в България. Надявам се и в бъдеще той да се реализира и развива“, заяви  Кеворк Мардиросян.

Като подарък членовете на журито по цигулка получиха от председателя на фондация „Панчо Владигеров“ Диана Дечева диск с музика на композитора в изпълнение на български участници в конкурса до 2009 г. Диана Дечева обясни, че Фондацията има проект да издаде още записи на Владигеров, които също ще са в изпълнение на кандидати от конкурса в годините до 2019-та.

Днес е последният трети тур от надпреварата при цигуларите. Заключителният концерт на лауреатите и връчването на наградите ще се състои на 7 юни от 19,30 часа в НЧ „Добри Войников“. Очаква се на церемонията да присъства и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, под чиито патронаж се провежда международния конкурс „Панчо Владигеров“.

ШУМ.БГ