Във Воронеж се появи „надгробна плоча на Владимир Путин“ с надпис „Приказен крадец и лъжец. Политически труп. 1952-2019“. Снимки на надгробния паметник, символизиращ края на политическия режим, са качени в профила на протестното движение „Агит Россия“ в Twitter.

От движението казват, че са получили въпросните снимки чрез бот в Telegram. Засега не е известно кой е поставил надгробната плоча.


NEWSru.com допълва, че от началото на пролетта в различни градове и региони на Русия се поставят надгробни паметници на Путин. Дори страхът от преследване от страна на властите не може да спре този процес.

Така например „надгробен паметник“ с изображението на руския президент Путин се появи през април в Санкт Петербург срещу Исакиевския събор. Активистите на движението „Агит Россия“, поставили надгробната плоча, поясниха, че заради „приетите антинародни закони, постоянните лъжи и отвратителното управление Путин е мъртъв за гражданите на Русия“.

В началото на март надгробна плоча със снимката, името на руския лидер и „годините на раждане и смърт“ 1952-2019 беше поставена до сградата на Следствения комитет в Набережние Челни затова, че „Путин е погребал свободния интернет“. За поставянето на плочата местният активист Карим Ямадаев беше осъден на 28 дена арест. Шест дни арест пък получи Николай Переседов, който по думите на Ямадаев му помогнал за транспортирането на реквизита и не е активист.

В Курган „надгробен паметник“ от шперплат с името на Путин се появи на гробището в града. Активистката на „Агит Россия“ Евгения Жукова, която го беше поставила, беше арестувана за 15 дни, но по друго дело – за раздаване на листовки през февруари.

В Свердловска област активистът на Комунистическата партия Дмитрий Карпов е бил извикан в края на март в полицията заради споделяне в мрежата на снимка с „гроба“ на Путин. Карпов обяснил, че съхранява всякаква политическа информация за анализ, тъй като по образование е политолог.

В края на април в Екатеринбург участници в движението „Бессрочка“ /“Безсрочен протест“, започнал през есента на 2018 г. в отговор на пенсионната реформа/ поставиха два символични „надгробни паметника“ с името на президента Путин. Плакатите бяха оперативно свалени от полицаите. След това в дома на Михаил Клюкин, който споделил в профила си снимка от акцията, пристигнали полицаи. На 14 май Клюкин е признат от съда за виновен в нарушаване правилата за провеждане на акция и е глобен с 10 000 рубли.

Днес.бг