Българският евродепутат Андрей Ковачев (Европейска народна партия/ГЕРБ) беше избран за заместник на Манфред Вебер в Председателството на групата на ЕНП - най-голямата в Европейския парламент, след тайно гласуване с бюлетини.

Ковачев и останалите девет заместници ще отговарят за ръководенето на групата по време на пленарните заседания на европарламента. Освен това те я представляват пред външни фигури и подготвят основните направления в политиката и важните решения за стратегията на групата.

Манфред Вебер, който е водещият кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия, бе преизбран за парламентарен лидер на ЕНП, съобщи ДПА. Говорител уточни, че Вебер е бил избран с всички от 156-те валидни гласа.

ЕНП спечели първото място на изборите за Европейски парламент, но делът на местата й намаля от 216 до 179, което затруднява намирането на мнозинство в парламента за подкрепа на кандидатурата на Вебер.

Той не е много популярен сред лидерите на ЕС. Те трябва да предложат кандидат, за когото да гласува европарламентът. Френският президент Еманюел Макрон, който се съюзи с либералите в институцията, е против неговата номинация. Сложните преговори вече текат, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск се надява на решение в следващите седмици.

Вебер, който идва от баварската сестринска партия на християндемократите на канцлера Ангела Меркел, ръководи групата на ЕНП в Европейския парламент от 2014 г. Това е най-високият политически пост, който някога е заемал.

Дневник