Фирмата, която преди бе собственост на чешкия премиер Андрей Бабиш, вече няма да получава селскостопански субсидии, докато не завърши разследването на ЕС за предполагаем конфликт на интереси, съобщиха властите днес, предаде "Ройтерс". Бабиш е подложен на натиск и от масови улични протести, на които се настоява за оставката му.

Решението за прекъсване на селскостопанските субсидии за развитие – но не и преките плащания, които всички фермери получават – изкара наяве риска, пред който е изправен превърналият се в политик милиардер заради обвинения в конфликт на интереси, застрашаващи изградената от него компания.

Въпреки че Бабиш прехвърли холдинга си "Агроферт", най-големия частен работодател в страната, в доверителни фондове, преди да стане премиер през 2017 г., критици го обвиняват, че продължава да контролира непряко своя бизнес. Според предварително разследване на ЕС, изтекло в чешки медии миналата седмица, той е в конфликт на интереси. В него се посочва, че прехвърлянето в доверителни фондове не е достатъчно разделяне, защото Бабиш е и основател, и бенефициент на еврофондовете.

Премиерът отхвърли критиките, като нарече проверката съмнителна, а одиторите некомпетентни. Той подчерта, че няма риск страната да трябва да връща еврофондове.

Конгломератът "Агроферт", съставен от над 250 компании, отговаря на условията за получаване на фондове за развитие, управлявани от различни агенции. Еврокомисията вече спря плащанията от ЕС. Чешкото правителство продължи да плаща от държавния бюджет.

Земеделското министерство е първото, което спира фондове за "Агроферт" от февруари 2017 г., когато влезе в сила ново законодателство за конфликтите на интереси. Мярката не включва преките субсидии, които фермите могат да получават автоматично в рамките на общата селскостопанска политика на ЕС.

Ръководителят на Агенцията за субсидиите към земеделското министерство каза по време на пресконференция, че това е предпазна мярка, "въпреки че ние не сме съгласни с резултатите от предварителния доклад".

Разследването на Брюксел е един от двата фронта за Бабиш. Седмичните протести, на които според организаторите в четвъртък са присъствали 120 хил. души, започнаха след оставката на правосъдния министър, ден след като полицията завърши разследване дали Бабиш преди 10 години е скрил притежанието на фермата Stork's Nest и на конгресен център преди десет години, за да получи два милиона евро субсидии от ЕС като част от програма за подпомагане на малкия бизнес. Прокуратурата трябва да реши дали да започне дело.

Дневник