Руският президент Владимир Путин потвърди, че има разлики между позицията на страната му и доминирания от Саудитска Арабия картел ОПЕК за това какво е "справедлива цена на петрола", предадоха ТАСС и "Ройтерс".

На среща с медии за началото на годишния икономически форум в Санкт Петербург, който започна днес, държавният глава каза, че независимо от това ще вземе общо решение с колегите в ОПЕК на среща в близките седмици. Коментарът му предхожда среща на суперкартела ОПЕК+ (водещите производители от ОПЕК и още няколко държави, сред които водеща е Русия), която трябваше да се състои на 25-26 юли, но според руския министър на енергетиката Александър Новак ще се отложи за 2-4 юли.

Според "Ройтерс" коментарът на Путин подготвя почвата за трудни разговори в ОПЕК+ повече от половин година след решението за свиване на производството с общо 1.2 млн. барела дневно от 1 януари като стимул за цените на петрола и баланс на пазара. И тогава до последния момент не бе сигурно дали Москва ще се съгласи с исканото от останалите в суперкартела съкращение.

"Естествено е" да има различия между Русия и Саудитска арабия за понятието "справедлива цена" на петрола, каза Путин. "Вижте цената на барел, която използва Саудитска Арабия, за да изчисли бюджета си. Тя е значително по-висока, отколкото нашата." По думите на президента руският бюджет се прави при цена 40 на барел.

Международният валутен фонд смята, че на Саудитска Арабия ѝ е необходима цена от 80-85 долара за барел, за да бъде балансиран бюджетът тази година, а цените към момента са около 60 долара. Според Путин цена от 60 или 65 долара е добра за Москва, а изнасящите петрол съюзници от ОПЕК+ трябва при вземане на решението да имат предвид и спада в продукцията на Иран (заради американските санкции) и Венецуела (по същата причина и заради проблеми в сектора) и нестабилността в Либия и някои райони на Нигерия.

Агенция "Новости" отбелязва, че коментарът му не е съдържал ясна позиция за срещата на ОПЕК+ и дали сделката са свиване на добива трябва да се продължи с още половин година, но го цитира с думите: "Трябва да отчитаме всички обстоятелства: спадащият добив в Иран, във Венецуела, в Либия, в Нигерия... и ръста на потреблението в летния период."

Малко по-рано "за" продължаване на сегашната сделка с ОПЕК се обяви главният изпълнителен директор на "Лукойл", втория най-голям производител на петрол, Вагит Алекперов. По време на форума той каза, че свиването на добива, за което отговаря Русия - 228 хил. барела на ден - "е относително малко, а видяхме какъв ефект получихме". Същевременно ограниченията за износ на ирански петрол и намаляващото венецуелско производство предполагат петролната индустрия да е "много внимателна".

Дневник