Забавянето на икономиките на страните от еврозоната ще продължи по-дълго от очакваното и лихвите едва ли ще бъдат променяни до средата на следващата година. Това съобщи днес Европейската централна банка, която допълни, че ще продължи да помага на банките да кредитират в опит да съживят еврозоната.

Едва през март ЕЦБ заяви, че лихвите може да започнат да се покачват към края на 2019 г. Сега управителят Марио Драги каза, че решението да се изчака е единодушно и че е имало гласове да понижаване на лихвените нива или подновяване на непаричните стимули.

Действието на ЕЦБ е по-дръзко от очакванията на анализаторите и идва в контекста на подновената тревога за ефекта върху световната икономика от търговския сблъсък САЩ-Китай, застрашаващ експортно ориентирани икономики като германската.

Драги обясни още, че се увеличават рисковете за забавяне на световната икономика. "Несигурността около преговорите за Брекзит и за застрашеността на някои важни възникващи пазари, както цялостната несигурност около ръста на глобалната търговия, продължават отвъд сроковете, за които говорихме през март. Затова удължихме във времето нашите препоръки."

За 2019 г. новата прогноза е за малко по-висок ръст от 1.2% (при 1.1% от март), но за 2020 и 2021 г. корекцията е надолу до 1.4% (от 1.6% и 1.5%).

ЕЦБ се опитва да поддържа инфлацията малко под 2% годишно, но от 2013 г. данните сочат, че това е непостижимо - новата корекция е за 1.3% инфлация през тази година (при 1.2% прогноза от март), 1.4% (.5%) за 2020 г. и непроменена прогноза от 1.6% за 2021 г.

Икономисти, анкетирани от "Ройтерс", казаха, че очакват лихвите да останат непроменени до 2021 г. и че при равнища, близки до 0%, ЕЦБ е с ограничени инструменти за въздействие, поради което ще се върне в края на 2019 г. към изкупуване на ценни книжа и непарично подпомагане на финансовите институции.

Дневник