Един милиард деца и младежи може да са недохранени или гладни до 2050 г. Същевременно девет от десет деца в Африка не покриват минималните изисквания на Световната здравна организация за приемливо количество и разнообразие на хранителни продукти.

Това сочи изследване на Африканския форум за политики за децата, цитирано от "Гардиън".

Организацията, базирана в Адис Абеба, казва, че две от пет деца не се хранят редовно въпреки бурния ръст на континента в последните години.

Според изпълнителния директор на форума Асефа Бекеле проблемът е най-вече "политически", тъй като е резултат от съчетанието между "политическо безразличие, безотчетно управление и лошо икономическо управление". Тази трагедия мълчаливо се "търпи, основно, защото е проблем на бедния човек", казва тя. "Неприемливо е, че децата все още гладуват в Африка... Въпреки че Африка сега произвежда повече храна от всякога."

Почти 17% от БВП

Проблемът, който създава тази ситуация, е и икономически - гладът при децата може да струва до 17% от брутния вътрешен продукт на някои от държавите, средно 10% само заради проблемите в израстването, породени от недохранването. Всяка година гладът сред децата струва на Етиопия, най-динамичната африканска икономика, 16% от БВП, на Руанда - 11.5 на сто.

Освен това проблемите в развитието не са в пряка връзка с икономическия растеж - в Кения например случаите са се увеличили с 2.5% годишно за период, когато средният ръст на БВП е 2%.

Прогнозата за милиард деца, засегнати от проблема, отразява сценарий, при който няма промяна в сегашната статистика. Над половината от страните на континента няма да се справят с регионалната стратегия за изхранването в сила от 2020 до 2025 г.

В някои от страните като Мавриций и Южна Африка проблемът е по-слабо застъпен, а Централноафриканската република и Чад е с най-слаби показатели.

Дневник