Нанджу Лий от Южна Корея спечели първата награда в специалност „Цигулка“ на Международния конкурс „Панчо Владигеров“ 2019. Втора награда журито с председател проф. Минчо Минчев, присъди на Хуа Джан от Китай, а трета на Йон Лий Ким от Южна Корея и на Ририко Наборисака от Япония.

Четвърта награда тази година не се присъжда. Петото място е за Антон Яблоков от Словякия, шестото за На Юн Ким от Южна Корея.

Наградният фонд за всяка от двете специалности – пиано и цигулка са: първа награда - 7 000 евро, втора – 5000 евро, трета – 3 500 евро, четвърта – 2000 евро, пета и шеста съответно – 1500 и 1000 евро.

Награда за най-добро изпълнение на произведение от Панчо Владигеров международното жури присъди на двама музиканти - на Хуа Джан от Китай и на Антон Яблоков от Словакия.

Тази вечер от 19,30 в НЧ „Добри Войников“ е заключителния концерт на лауреатите в специалност „Цигулка“. На сцената ще се представят Хуа Джан, Антон Яблоков, които ще изпълнят произведения на Панчо Владигеров. Победителката в конкурса при цигуларите Нанджу Лий ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър от Брамс.

Нанджу Лий е родена 5 март 1995 г. и получава начално музикално образование в Гимназия по изкуствата в Сеул, а след това продължава обучението си в Националния университет на Сеул. Понастоящем учи във Folkwang University of the Arts, в класа по цигулка на проф. Минчо Минчев.

Носителката на втора награда Хуа Джан от Китай е родена на 2 август 1997 г. От 2015 г. тя е част от Международната академия за камерна музика „Озава“ Япония. В момента учи в бакалавърска степен при проф. Кеворк Мардиросян в музикалното училище „Джейкъбс“ към Университета в Индиана.

Йон Лий Ким от Южна Корея на 16 август ще навърши 26г. Тя има бакалавърска степен от Сеулския национален университет, диплом за изпълнителско изкуство от Университета в Индиана, а през есента на 2017 г. получава и магистърска степен от същия университет.

Ририко Наборисака от Япония е родена на 28 май 1995 г. В момента учи в „Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien“ под ръководството на проф. Павел Верников.

ШУМ.БГ