Рафаел Надал се класира за своя 12-и финал на "Ролан Гарос" след безапелационна победа над големия си съперник Роджър Федерер 6:3, 6:4, 6:2. Класиката в тениса предложи интригуващи моменти и много качествен тенис, но Надал беше по-добър от съперника си. Надал запази и перфектния си баланс в полуфинали в Париж и същевременно записа 23-а поредна победа на турнира.

Срещата на корт "Филип Шатрие" продължи 2.24 часа. Успехът е и първи за Надал срещу Федерер от 2014 г., с което прекъсна серия от пет поредни загуби срещу Маестрото.

Кралят на клея надви Маестрото осем години след последната им среща в Париж, като не остави никакво съмнение в превъзходството си. За Федерер това беше първо участие в Париж от 2015 г. Той не беше стигал до полуфиналите от 2012 година.

Надал постигна 24-а победа в своя 39-и мач срещу Маестрото. Само на клей кортове мачът беше 16-и между тях, в които Федерер остава с едва две победи.

Двамата се срещнаха за шести път в Париж и общо за 13-и в турнир от Големия шлем, като балансът е 10-3 в полза на Надал. Испанецът е непобеден във френската столица срещу Федерер.

За последно двамата бяха играли на корта през 2017 г. - във финала в Шанхай, когато Маестрото победи. Двубоят им в Индиън уелс тази година не се състоя заради отказване на испанеца заради травма. Швейцарецът беше в серия от пет поредни победи срещу Надал, като за последно испанецът победи в полуфинал на Australian open през 2014 г.

Съперничеството между двамата е третото най-голямо по броя на мачове след това между Надал и Джокович (54 мача), и Джокович – Федерер (47 мача).

Двубоят се игра при много трудни условия, заради силни пориви на вятъра, които се появяваха и създаваха проблеми на двамата тенисисти. Срещата започна с маратонски гейм, в който Федерер стигна до точка за пробив, но все пак Надал съумя да вземе своето подаване.

Следващите два гейма бяха много по-различни и испанецът ги взе без особени проблеми, за да поведе с 3:0.

Първоначалните затруднения на Федерер бяха овладяни и той също успя да открие сметката си. Маестрото върна пробива, като намали при 2:3, но още в следващия гейм беше пробит отново. Швейцарецът пет пъти спасяваше точка за пробив, но в шестия случай Надал се справи и взе подаването на съперника си.

До края на сета 11-кратният шампион даде само гейм на Маестрото и затвори първата част с 6:3 след 55 минути.

Нивото и на двамата беше изключително високо в първия сет, като Федерер вкара 80% първи сервис, а Надал – 81%. Маестрото спечели съответно 61% от разиграните точки при него, а при Надал успеваемостта беше дори по-висока – 66%.

Разликата в първия сет дойде от 17-те непредизвикани грешки на Федерер срещу само осем от Надал за девет гейма.

Вторият сет започна по коренно различен начин, като Федерер взе първите два гейма. Маестрото проби Надал, но испанецът отново не се остави да бъде дълго време в догонваща позиция, като веднага върна пробива. След това 11-кратният шампион го затвърди и изравни резултата – 2:2.

Последваха четири гейма, в които сервиращият не допускаше грешки и лесно взимаше подаването си. Ситуацията се промени в деветия гейм, когато Надал успя да обърне от 40:0 за Федерер и проби. Испанецът спаси няколко невероятни топки и пречупи съпротивата на съперника си.

Надал веднага затвърди пробива с експресен гейм на нула и след само 50 минути спечели втория сет.

Във втория сет Федерер отбеляза голямо отстъпление в играта си, като не направи нито един ас, срещу три в първата част. Маестрото свали и процента на вкаран първи сервис, при това драстично – само 53%. При Надал високото ниво се запази, като той сервираше 82%, дори по-добро от първата част.

Испанецът намали броя на непредизвиканите си грешки, които бяха едва четири. При Федерер грешките бяха осем при 10 уинъра.

Третият сет започна със сервис гейм за Федерер, който Маестрото макар и трудно успя да вземе. Това обаче се оказа началото на серия за Надал, като испанецът два пъти проби съперника си, за да поведе комфортно с 4:1.

Той затвърди пробива и поведе с 5:1, което принуди Маестрото да сервира за оставане в турнира. Швейцарецът вз един гейм, но изненада нямаше и след 2.25 часа Надал стигна 12-ия си финал.

Дневник