Българският национален отбор по волейбол допусна третата си загуба от четири мача в Лигата на нациите. Воденият от Силвано Пранди състав отстъпи с 0:3 (24:26, 20:25, 17:25) от домакина на минитурнира Китай.

Голяма част от българските волейболисти се появиха с изненадващ външен вид, като си бяха пуснали мустаци.

Съставът имаше изморително пътуване след мачовете си в Аржентина преди седмица. В следващите два дни им предстоят срещи със световния шампион Полша и с Франция.

Поражението дойде в момент, в който волейболната федерация постави висока оценка на завършилия сезон в Суперлигата. От българската федерация обявиха, че с цел развитието на български състезатели от есента в мачовете от елита при мъжете ще може да има не повече от двама чужденци едновременно на полето.

"Идеята е ясна - да се залага основно на българските играчи", каза президентът на Националната волейболна лига (НВЛ) Мина Николова. "В тази връзка, за да се развиват школите, каквато е и политиката на БФВ, от новия сезон всеки клуб в Суперлигата е задължен да участва в първенствата при подрастващите - младежи, кадети и прекадети. Това са трите възрасти под представителните отбори. Миналата година изискването бе за две селекции, но сега разширяваме "пирамидата", добави тя.

В мача срещу Китай българските национали не успяха да се справят с блокадата на съперника. Домакините направиха забележителните 18 блокади срещу седем за България. Китайците имаха 38 успешни атаки спрямо 22 за България.

Националният отбор е без някои от основните си играчи, които са с контузии или получиха почивка.

Дневник