Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи първата награда в специалност „Цигулка“ на Международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров-2019 г.“ Престижното отличие получи Нанджу Лий от Южна Корея. Като носител на първа награда цигуларката получи и майсторска цигулка от известния български лютиер Владо Тилев.

 Цвета Караянчева бе гост на заключителния концерт на лауреатите тази вечер в концертната зала на Народно читалище “Добри Войников-1856”.

“Благодарна съм за възможността да съм заедно с вас на този конкурс, който дава старт на млади дарования, които популяризират българската музика на Панчо Владигеров, един гениален българин, музикант, диригент, педагог. Пречупена през душите на тези млади хора през техните инструменти, музиката на Панчо Владигеров звучи още по-хубава, още по- наситена и още по-богата”, каза в приветственото си слово председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя пожела на участниците успех и да покоряват българската и световната сцена. Караянчева благодари на фондация “Панчо Владигеров”, на председателя й проф. Минчо Минчев, на кмета на града Любомир Христов, на Общината, на Министерството на културата, на всички, които допринасят в това трудно време този конкурс да го има.

Награда за най-добро изпълнение на произведение от Панчо Владигеров получиха двама музиканти – Хуа Джан от Китай и Антон Яблоков от Словакия. Втора награда журито присъди на Хуа Джан от Китай, а трета на Йон Лий Ким от Южна Корея и на Ририко Наборисака от Япония. Четвърта награда тази година не се присъжда. Петото място е за Антон Яблоков от Словякия, шестото за На Юн Ким от Южна Корея. Отличията връчи председателят на журито проф. Минчо Минчев.

“Изключително силно състезание, вълнуващо, достойно и силно конкурентно”, каза проф. Минчев. Той определи тазгодишния конкурс като “букет от таланти” и изказа благодарността си, че на този форум “присъства председателят на най-важната институция - Народното събрание и това подобава на най-големия български композитор.”

На заключителния концерт победителката Нанджу Лий изпълни Концерт за цигулка и оркестър от Брамс, а Хуа Джан, Китай и Антон Яблоков, Словакия изпълниха произведения на Панчо Владигеров.

Гости на тържествената вечер бяха кметът на Община Шумен Любомир Христов, областният управител Стефан Желев, председателят на Общинския съвет Борислав Беджев, народните представители Димитър Александров и Румен Генов.

Международният конкурс за пианисти и цигулари “Панчо Владигеров“ Шумен`2019 г. се провежда под почетния патронаж на председателя на Народното събрание. Негови организатори са Фондация „Панчо Владигеров“, съвместно с Община Шумен и Министерството на културата. За провеждането му помагат съмишленици и приятели, между които са шуменските фирми Алкомет АД, Телепол“, МФ „Св.Св.Кирил и Методий”,  М 3 Комюникейшънс груп, известният български лютиер Владо Тилев, както и дарители - НЧ „Добри Войников”, Център за подкрепа за личностно развитие ОДК, Музеен комплекс „Панчо Владигеров”. Медийни партньори на фондация “Панчо Владигеров” бяха БНР, ШУМ.БГ, списание „Музикални хоризонти”, първата в България Интернет-телевизия за изкуство „Live 7 TV”, която директно излъчи двата заключителни концерта от програмата на конкурса.

ШУМ.БГ