Колко точно да бъде намалена държавната субсидия на партиите ще обсъжда пленумът на БСП днес. Изненадващо в четвъртък премиерът Бойко Борисов внесе в парламента проект за актуализация на държавния бюджет, който предвижда партийната субсидия да стане 1 лев.

Парламентарната бюджетна комисия одобри предложението на извънредно заседание още същият ден. Според източници на "Дневник" от ръководството на БСП, се обмисля да бъде предложено намаление на сегашната субсидия, която е 11 лв. на получен глас на парламентарни избори, но не и до 1 лв. Сумите, които са предварително обсъждани в БСП са между 5 и 7 лв. за глас.

Пленумът трябва да се подготви за конгреса на партията, който ще е след една седмица и на него трябва да се потвърди оставката на Корнелия Нинова, която тя подаде заради резултата на партията на Европейските избори. БСП остана втора след ГЕРБ с резултат 24.24%.

Ще се обсъждат и правила за избор на нов председател. Според представители на вътрешнопартийната опозиция извънредният конгрес трябва да избере нов председател на партията за довършване на мандата на Нинова. Той изтича през май 2020 г. След това по новите уставни правила трябва да се проведе пряк избор за нов лидер, в който да участват всички членове на БСП. По информация на "Позитано" 20 те са около 100 хиляди

Пленумът трябва да направи анализ на европейските избори и да постави задачи на структурите в страната за местните избори, както и да напише правила за номинации за местните избори.

Дневник