Халфът на "Арсенал" Месут Йозил няма много поводи за радост с представянето си за "артилеристите" в последните месеци, но само за два дни прикова вниманието на целия свят. В навечерието на своята сватба германският футболист обяви, че ще плати операциите на 1000 деца по света.

Йозил и неговата половинка Амине Гюлше, която е Мис Турция, се включиха в кампания на фондацията BigShoe.

Специален гост на сватбената церемония и кум на семейството беше турският президент Реджеп Ердоган. Тя се състоя в петък вечер на брега на Босфора.

Йозил е роден в Германия, но никога не е крил турските си корени и привързаността си към родината на своите предшественци. Медиите в Турция обявиха, че 30-годишният футболист лично е поканил Ердоган на своята сватба.

Турският президент често гостува на сватби на известни личности, особено по време на избори. В момента в Истанбул се провежда втори тур на изборите за кмет.

Преди година снимка на Йозил с Ердоган стана причина за дипломатически скандал между Германия и Турция. Държавният глава на Турция беше обвинен от Германия в политическа агитация. Ердоган се срещна с Йозил и още двама играчи от Висшата лига в Лондон. По-късно Германия и футболният съюз на страната осъдиха действията на Йозил и на турския президент.

Скандалът доведе до освирквания за Йозил по немските стадиони преди световното първенство в Русия. След шампионата Йозил, който е световен шампион от 2014 г., обяви края на кариерата си в националния отбор, като цитира "расизъм и неуважение".

Дневник