Националният съвет на БСП ще обсъди позиция на партията относно предложението на ГЕРБ за намаляване на субсидията на политическите партии от 11 на 1 лев за получен действителен глас, съобщиха участници в заседанието.  На пленума днес ще бъде обсъдена и подготовката на конгреса на БСП на 16 юни, който следва да констатира подадената оставка от председателя на партията Корнелия Нинова и да реши за избора на нов. Преди началото на днешното заседание на Националния съвет Атанас Мерджанов коментира пред журналисти, че доколкото вижда от предложения дневен ред, ще се обсъжда въпросът за партийната субсидия, но при дискусията трябва да се имат предвид всички популистки предложения на ПГ на БСП, които следвали като върволица от началото на този мандат.

Вътрешната опозиция постигна малък пробив. Одобрено бе вкарване на точка в дневния ред на конгреса на БСП на 16 юни, която предвижда обсъждане на процедурите за избор на следващия лидер на БСП. Опозицията успя да се наложи, въпреки че обсъждането на правила за избор на лидер на партията не бе предвидено за днешния пленум. Корнелия Нинова подаде оставка след загубата на европейските избори, но ще се бори за нов мандат начело на партията. Тя настоява председателят да се избира от всички членове на партията, където има по-големи шансове, а опозицията - от конгреса на БСП. В устава на партията е записано, че пряк избор се прави след изтичането на мандата на сегашните ръководни органи, което е през 2020 година. В случая Нинова е подала оставка предсрочно

От вътрешната опозиция в БСП определиха като нелогичен и неуместен избора на Петър Витанов за ръководител на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Досега начело на българската делегация беше президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Атанас Мерджанов посочи, че Петър Витанов е млад колега, перспективен, но в ЕП е необходимо да има представителство с тежест, с авторитет и с влияние. Това е продължение на поредица от политически нелогични решения, които бяха наложени от Корнелия Нинова, коментира пред журналисти и Сергей Станишев. Не съм чул мотиви за решението, посочи той.

Според Станишев е важно Националният съвет да направи истински анализ защо БСП е загубила европейските избори, а всички останали действия като оставките са следствия на оценката. "Всичко останало е един театър, аз очаквам той да продължи вероятно и на конгреса с емоционални изказвания, с хора, които ще я помолят да си оттегли оставката, и всичко останало, сценарият вече е написан", коментира Станишев.

Ангел Найденов също коментира, че има театралност в подаването на оставката и то е своеобразен опит, вероятно последен, за оцеляване на върха на БСП. Той определи избора на Петър Витанов като поредния конфронтационен ход на Корнелия Нинова както по отношение на една част на БСП, така и на Сергей Станишев. "Неуместен, необоснован, и ход, който очевидно няма да донесе кой знае какъв престиж и място на делегацията в ЕП", посочи той.

Клуб Z