Доминик Тийм срещу Рафаел Надал е финалът в тазгодишния "Ролан Гарос", в повторение на сблъсъка от 2018 г. Австриецът взе епичен успех над световния №1 Новак Джокович в полуфинал, продължил два дни.

Четвъртият в световната ранглиста се наложи над сърбина с 6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 7:5. Двубоят продължи 4.13 часа игрово време, но се проведе в петък и събота заради постоянните валежи и силния вятър в Париж.

Срещата беше спирана, когато Тийм имаше голямо предимство, а след подновяванията на срещата Джокович се връщаше буквално от нищото. Световният №1 спаси и два мачбола от наглед невъзможна ситуация.

"Това беше луд мач с невероятен сценарий. Това е първият ми петсетов мач на "Ролан Гарос" и се радвам, че успях да изляза печеливш от него. Да излезеш в полуфинал срещу един от тримата най-велики в историята е невероятно. Да победиш Новак никога не е лесно", каза Тийм след края на двубоя.

В неделя той ще се изправи срещу Рафаел Надал, от когото загуби в три сета през 2018 г.

"Всеки път тук на финала се играе срещу Рафа, така че е голямо предизвикателство. Няма защо да се лъжем, той е фаворит, спечели тук 11 пъти, но се надявам, че този път ще имам повеч късмет".

Това беше девети сблъсък между двамата, като предимството остава на страната на Джокович. Само в "Ролан Гарос" съперниците се срещнаха за трети път след полуфинала през 2016 г. спечелен от Джокович и четвъртфинала през 2017-а, в който успехът беше за Тийм. Победата е трета за австриеца срещу сръбския тенисист, като и трите дойдоха на червени кортове.

Двамата тенисисти имаха почти изравнени статистически показатели. Джокович реализира с два аса повече – шест срещу четири, а двойните грешки и от двете страни на мрежата бяха по четири.

Тийм успя да реализира далеч повече уинъри – 52 срещу 39, но имаше и повече непредизвикани грешки 60 при 53 за световния №1.

Двубоят беше прекратен в петък след 1.31 часа игра и 6:2, 3:6, 3:1 в полза на Тийм. Малко след 12 часа местно време в събота двамата отново излязоха на корта за доиграването.

То започна отлично за Тийм, който затвърди пробива реализиран в последния гейм в петък и поведе с 4:1. След това Джокович се събра и успя на свой ред да пробие, а след това и да изравни до 4:4.

Всичко отиваше към тайбрек, след като Джокович сервираше при 6:5 в полза на австриеца. В маратонски гейм, продължил повече от 12 минути световният №1 трябваше да спасява три сетбола, но на четвъртия не успя и след 5:7 трябваше да се примири.

Четвъртата част започна с два стабилни сервис гейма на съперниците, след което дойде истинска вълна от пробиви. В три поредни гейма нито един от играчите не успя да вземе своето подаване. При един от пробивите имаше и намеса от мрежата, след като топката се отби от върха ѝ, за да прехвърли Джокович.

Световният №1 все пак успя да се събере и след пробив последва затвърждаване и повеждане с 4:2. Сърбинът обаче не успя да задържи дълго това предимство и дойде нов пробив за 4:4, с което психологическото предимство се върна на страната на четвъртия поставен в схемата.

Тийм се доближи на гейм от победата, повеждайки с 5:4, но обратите не приключиха с този гейм, като последваха два в полза на Джокович нов обрат в сета. Световният №1 не допусна изненада и затвори сета със 7:5, за да вкара двубоя в решителна пета част.

В нея Тийм започна с гейм на нула и веднага след това стигна до точка за пробив при подаването на Джокович. Сърбинът водеше с 40:15, но в две поредни разигравания Тийм го матира с невероятни волета. Джокович все пак взе подаването си, но следващият му сервис гейм отново беше колеблив и допусна пробив. Тийм го затвърди и поведе с 4:1.

Драматичният двубой продължи с нова пауза, отново заради дъжд. Тя дойде при 40:40 в шестия гейм, като дъждът се засили и двамата тенисисти трябваше да се приберат обратно в съблекалните.

Близо 50 минути не се игра на "Филип Шатрие" преди Джокович и Тийм да излязат обратно на корта. Сърбинът успя да измъкне първия гейм от трудна ситуация. Той беше белязан и от спорно отсъждане на съдията на стола Хайме Компостела, който не видя топка в аут на Тийм и я отсъди за добра.

Веднага след това Джокович записа и пробив, за да притисне Тийм до стената. Грешки на световния №1 обаче доведоха до пробив в сметката на съперника му, което даде и шанс на Тийм да сервира за срещата.

Ръката на Тийм също трепна и той не успя да затвори мача, независимо че имаше отлична възможност. Австриецът поведе 40:15, но пропиля два мачбола след сгрешени бехкенд слайсове. Джокович усети колебанията и реализира пробив, с което за пореден път се върна в двубоя.

Стигна се до изравняване 5:5 и вкарване на мача в ситуация да се играе до два гейма разлика. Тийм бързо взе подаването си с гейм на нула, след което дойде маратонски гейм с подаване на Джокович. При третия мачбол сърбинът не успя да се защити и с мощен форхенд по диагонала беше матиран.

Дневник