Под призива "Омразата не е кашер" организацията на евреите в България "Шалом" подкрепи всички свои членове, които се присъединяват към SOFIA PRIDE 2019 и съпътстващите шествието събития под надслов "Не давай власт на омразата".

В съобщението се казва, че "българската еврейска общност категорично застава зад вас в борбата срещу езика на омразата и дискриминацията в българското общество".

То е подписано от десетки души от ръководството на "Шалом", от председателя на Централният израилтянски духовен съвет и от Консисторията - върховният представителен орган на евреите в България.

Организацията заявява, че категорично и последователно се бори срещу проявите на омраза и дискриминация в българското общество, защото вярва, че българските граждани трябва да имат равни права, независимо от тяхната религия, етнос, пол или сексуална ориентация.

"Надяваме се, че следвайки еврейската традиция за социална справедливост за всички човешки същества, ще се чуят много гласове в защита на равенството на ЛГБТИ хората като важен аспект от толерантното и уважаващо човека демократично общество".

Дневник